I kommunestyremøtet den 22. oktober utfordret jeg nyvalgt ordfører på hans prinsipper og den politikk de gikk til valg på. Det var umulig å bli klok av svarene noe alle som vil kan se på kommune-TV sendingen som ligger ute på kommunens nettside.

Hva lurte jeg på?

Jeg valgte å utfordre den nye ordføreren med følgende spørsmål.

Når vi leser den røde plattformen de røde partiene i Ullensaker har signert på, og vi er inne på oppløpssiden med budsjettarbeidet er det på sin plass å stille følgende spørsmål:

1. Når skal innbyggere og næringsliv i Ullensaker få vite om det blir innført eiendomsskatt på næring?

2. Vil Senterpartiet stå fritt til å stemme for et budsjett uten eiendomsskatt og i så tilfelle hvordan skal da de røde partiene sikre seg flertall for et budsjett for 2020?

I tillegg spurte jeg om følgende:

Dersom det ikke innføres en eiendomsskatt på næring i budsjettet for 2020 så endres ikke inntektspotensialet til Ullensaker vesentlig sammenlignet med tidligere år.

3. Dersom vi skal ta garantien nyvalgt ordfører kom med i intervjuet i Jessheimpuls den 27. august på alvor er spørsmålet om vi kan forvente at Arbeiderpartiet og Schumacher går av når budsjettet er vedtatt uten eiendomsskatt på næring?

Bakgrunnen for dette er sammensatt. For det første fortjener velgere og innbyggere å vite om det er en troverdighet i de prinsipper og løfter som er avgitt. For det andre er det sånn at noen var fryktelig «høye og mørke» i valgkampen og argumenterte som om Ullensaker var nær konkursens rand og at det borgerlige styret har kjørt kommunen i grøfta. For det tredje er det slik at en ordfører og politisk leder må kunne ha en klar formening om hva man skal gjøre når man har inntatt stolen og ikke ta det etter innfallsmetoden. Ergo bør det foreligge noen klare svar ganske så umiddelbart.

Det er vesentlig å påpeke hva de røde partiene har skrevet i sin politiske plattform og der står det.

“Partiene mener Ullensaker er i en prekær økonomisk situasjon” og i valgkampen gikk AP tydelig ut og sa de skulle innføre en eiendomsskatt på næring. Videre står det i plattformen: «at man skal utrede næringsskatt med en rekke tilhørende vurderinger» som så er oppsummert I dokumentet.

Når nyvalgt ordfører sa «at han ikke ville styre uten at vi får inntekter til å finansiere velferden» i et intervju med Jessheimpuls den 27 august i forbindelse med valgkampen må han tas på fullt alvor. Med dette er det relevant å stille spørsmålet om skatten kommer og evt. Når all den tid de i plattformen går tilbake på det de sa tydelig og prinsippfast før valget.

Enda mer merkelig er det at Senterpartiet ved nyvalgt varaordfører har kommunisert at det for Senterpartiet er uaktuelt å overhodet å innføre en slik skatt. Med plattformen som nå ligger åpent og med spørsmålet om eiendomsskatt på næring henger spørsmålene over fortsatt i luften.

Svarene?

Som nevnt tidligere skulle man tro at det ville komme noen tydelige svar. Det gjorde det ikke. Tvert imot var det kun en opplesing av det som står i plattformen de har skrevet under på, og den er etter min mening uten prinsipper og politisk ryggrad. Og veldig utvedtydig. Nå skal de som det heter «utrede og se på om det er behov for ett eller flere av disse tiltakene, og vil vurdere om ulempen er større enn fordelen» og som ordfører sa «Forsvarlig økonomi er nødvendig» som om noen er uenig i det. Resultatet fra kommunestyremøtet den 22. oktober er uansett at ingen ble klokere av hva de røde prosjektet og de røde prinsippene er verdt. Akkurat det lover ikke godt for Ullensaker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.