Her fleipes det med at «folk klager på alt» uansett hva man gjør. Det er en avsporing av hva saken dreier seg om.

Hurdal kommune er i ferd med å påføre hver husstand i kommunen en gjeld på 300 000 -400 000 kroner! Beslutningsgrunnlaget er tvilsomt og prosessen med å komme frem til riktig løsning unndras offentligheten. Derfor er det noen utslag av frustrasjon i sosiale medier.

Slikt skal man ikke fleipe med! I dag er sosiale medier et viktig verktøy for publikum til å synliggjøre både misnøye og tilfredshet. Offentlige etater må tåle at deres aktiviteter følges og kommenteres!

I Hurdal har man under utredning et stort prosjekt der betydelig oppgradering av både vannforsynings- og avløpssystemet er oppe til beslutning.

Vårt anliggende er å kommentere på premissene for beslutning og formidle til innbyggerne hvilke konsekvenser beslutningen får.

  • 1. Prognoser for befolkningsveksten er feil og bygger på forutsetninger som ikke eksisterer. Det er ikke realistisk i dag å dimensjonere for 2 -3 ganger dagens befolkning. Faktum er at befolkningen i kommunen synker, og med en fremtidsgjeld i den størrelsesorden nevnt ovenfor, vil det bli så høye avgifter at de fleste velger å bo andre steder. Bygda har lite arbeidsplasser og pendling er derfor realiteten for folk flest. Med dagens fokus på miljø og effektiv livsstil blir Hurdal noe for de spesielt interesserte. Kommunen selv er en hindring i å få til innflytting, ettersom byggesaker går tregt, regulering og tilbud på byggeklare tomter er mangelvare.
  • 2. På denne bakgrunn blir det feil å sette i gang et prosjekt som bygger på feil premisser. «Stikk fingeren i jorda» er et gammelt og godt uttrykk, og det som er fornuftig er å gjøre det som er strengt nødvendig for den nære fremtid. Situasjonen om 10 – 20 år er åpenbart altfor usikkert til at man skal dra på seg en gjeld ingen vil betale!
  • 3. Bygda har ca 2700 innbyggere, kanskje 800 – 1000 husstander er/kan knyttes opp til et felles vann og avløpssystem. Noen husstander ligger slik til at det ikke er i nærheten av realistisk å tvinge på dem en tilknytning. Man vet nøkternt at beslutninger om en investeringsramme i offentlig sektor er underestimert og at ting lett koster 30 – 100% mere enn bevilget! Noen ganger enda verre, se bare på nytt renseanlegg i Eidsvoll!
  • 4. Med det prosjektet kommunen er på vei mot å vedta nå i april 2020, er estimatet 300 millioner, med realistisk beregning av underestimering kommer det minst til å koste

400 millioner. Delt på 1000 husstander blir det 400 000 kroner på hver i gjeld, pluss renter!

Selv med nedbetaling over 40 år øker altså kommunale avgifter pr husstand med mere enn 10 000 kroner i året for all fremtid for nålevende Hurdølinger!

Vi i Fremskrittspartiet vil ikke slutte oss til en slik utvikling og mener at prosjektet må nedskaleres til et nødvendig minimum, der eksisterende infrastruktur utnyttes videre med nødvendig oppgradering og at det baserer seg på en oppdatert befolkningsprognose fra SSB og ikke et drømmescenario satt i sene av tidligere kommunestyrer. Det er uansvarlig politikk å beslutte et slikt prosjekt som ligger på bordet i dag! Å knytte seg til andre kommuner og dermed gi fra seg innflytelse på fremtidige drifts-og investeringskostnader vil være å spille høyt med befolkningens penger!

Fremskrittspartiet er et ansvarlig opposisjonsparti som tar folkets meninger på alvor. Derfor krever vi også at mere informasjon deles med innbyggerne før beslutninger gjøres. Det betyr prognoser, kostnadsanalyser der man kan se fordeling mellom vann og avløp og mellom nytt og oppgradering av eksisterende anlegg, samt argumentene som brukes for og imot! Vi mener vedtak som griper så kraftig inn i folks økonomi må tåle dagens lys!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.