For meg betyr det i alle fall at bilen måtte forsynes med ei ekstra antenne i frontruta, og at lyden stadig blir borte, særlig gjennom skogholt, nede i senkninger, gjennom Sundet osv. osv. Veldig irriterende. Dessuten måtte jeg montere en ekstra dings på dashbordet.

I riktig gamle dager, da jeg var ung, var det andre radiotider, bokstavelig talt. Noen vil kanskje huske at NRK hadde pause i sendinga fra klokka ni til halv tolv om formiddagen og fra to til halv fem om ettermiddagen. Å, det var fint med de stille stundene! Sendinga slutta ved leggetid. Ingen nattsending, og nyheter og værmelding bare fire ganger daglig. Og det fantes ikke noe annet enn NRK den gangen. Radiolisensen var tjue kroner, en av de høyeste i Europa. TV kjente vi ikke til, og de beste bildene får man uansett på radio. Sier noen. Og hver mandag «klokken tyve» varslet Bojarenes inntogsmarsj om at Ønskekonserten var på lufta med hilsener og penger til Radiogavefondet, med det formål å skaffe radiomottakere til alle. Og da gleda vi unge oss til å høre de to-tre siste sangene, som nesten alltid var popmusikk. Ønskekonserten er forresten et av de programmene som har holdt ut lengst.

Radioapparatet kunne bære navn som Sølvsuper, eller Radionette, samt Kurer reiseradio som en kunne bære med seg. Og har noen hørt om Gastor Radio Type 445? Det er den som er avbildet, også den med tre skalaer for ulike områder for bølgelengder: Kort-, mellom- og langbølge, og med grønt «kattøye» øverst til venstre, samt knotter for bass- og diskantinnstillinger. Den gang dreide vi pila over på mellombølgeskalaen og forbi sendere fra eksotiske steder som Kalundborg, Hilversum, Mottala, Morava, Tromsø(!) Og fant: Radio Luxemburg! Radio Lux var greia! Lytteforholdene var absolutt best etter sengetid, seint på kvelden, og i den mørke årstida. Sendinga foregikk på engelsk, men senderen lå visst i Luxemburg ett eller annet sted.

På Radio Lux blei det sendt mye popmusikk. Vi lytta til artister med navn vi etter hvert blei svært godt kjent med. Jeg nevner noen: Cliff Richard med The Shadows, Elvis, Tommy Steel, Emile Ford, Bobby Darin, Paul Anka, Connie Francis og Ricky Nelson. Og mange, mange andre, noen av dem spilles ofte i radio fremdeles. Sangene er udødelige. Vi sneik oss til å sniklytte på programmet Top Twenty seint søndag kveld. Top Twenty var ei liste med de tjue mest solgte slagerne fra den siste uka. Med radioen lavt på eller helt under dyna, med susing og spraking i høyttalerne, lå vi og smuglytta, og vakla utkjørte til skolen mandags morran. Vi hadde ikke trådløse høretelefoner eller ørepropper den gangen.

Noen av verdens beste disc jockeys møtte sitt publikum og tilhengere via sendingene på Radio Lux hver kveld klokka 20.00 norsk tid. Men Radio Lux er historie. Senderen var aktiv fram til siste sending ble avsluttet klokka 03.00 desember 1992 etter nesten 60 års med popmusikk. Og nå har vi fått DAB-radio. I Norge. Men blir det noe bedre?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.