Det er betenkelig at Erna Solberg og Jon Georg Dale selv etter flere dager planlegging ikke imøtekommer bøndenes krav om hjelp.

Arbeiderpartiet vil trygge arbeidsplasser og næringsmiddelindustri gjennom å forhindre større slakt av dyr. Vi er tydelige på at de tapene er så store at tørkekrisa for matproduksjonen bare kan løses ved at det kommer friske midler for å avhjelpe den krevende situasjonen. Det må til for at folk skal kunne skaffe fôr og være økonomisk i stand til å komme seg gjennom høsten og vinteren etter den verste tørka siden like etter andre verdenskrig.

Krisen skjer nå

Tiden renner ut og etter denne ukas medieopplegg hvor Statsministeren og landbruksministeren ikke kom bøndene i møte, har vi blitt enda mer usikre på om høyreregjeringen forstår alvoret i situasjonen og vil innse at dette er spørsmål om tid og forsikring av felles verdier.

Det handler om å sikre verdier vi ikke har råd til å miste: arbeidsplasser og trygg mat. Det er en god stund siden den svenske regjeringen ga beskjed om at fellesskapet ville stille opp med ressurser for å skaffe og frakte fram fôr og kunne takle de store økonomiske tapene. Arbeiderpartiet har over flere uker krevd at denne beskjeden må i komme i Norge for å unngå stor slakt. Færre dyr kunne vært sendt til slakt og risikoen for langvarige konsekvenser i større grad redusert dersom regjeringen hadde gitt en tidlig forsikring om at midler kommer. Risikoen for matproduksjonen vår øker, på grunn av Høyre og Frps negative holdning til å iverksette nødvendige tiltak nå.

Det er tankevekkende at Venstre, Høyre og Frp har vært så slappe i møte med tørken. Et klima som blir varmere, mer ekstremt og uforutsigbart krever tvert i mot handlekraft fra oss som folkevalgte og forståelse for hvilke verdier vi må forsikre sammen. Det får konsekvenser for folks framtidige trygghet at regjeringen er så sein når praktiske klimaproblemer kommer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.