Foreldre til barn på høyere klassetrinn er kanskje ikke like overrasket, men kan dog være like frustrerte.

Ifølge Utdanningsnytt har bare halvparten av landets skoleelever minst 20 minutter spisepause. Halvparten! Men skolene bryter ingen lover ved å kutte ned på spisetiden. På dette området finnes kun Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i skolen. Disse slår fast at det bør sikres nok tid til å spise, minimum 20 minutter. Men det står «bør», ikke «skal».

Nasjonalforeningen for folkehelsen vil lovfeste retten til 20 minutter. Det burde ikke være nødvendig, men når halvparten av landets skoler ikke klarer å ta retningslinjene til Helsedirektoratet på alvor, er det noe som kanskje bør vurderes.

Når det er sagt: Mange elever, foreldre og lærere opplever at 20 minutter heller ikke er nok. For de minste elevene tar det tid å finne fram matboks og drikke, sette seg til rette og kanskje må elevene også avslutte noe de holdt på med. Ideelt sett også vaske hendene. Så selv skoler som følger direktoratets retningslinjer, sender mange elever hjem med halvfulle matbokser.

Nå er for så vidt ikke antall brødskiver som kommer hjem den beste målestokken. Mengden som kommer i retur henger selvsagt sammen med hvor mye mat, og hva slags mat, som legges i matboksen. Men når mange barn gir uttrykk for at de ikke rekker å spise seg mette, har vi ikke bare en utfordring – vi har et problem, som må løses.

«Dersom spisetiden ikke strekker til for alle elevene, bør det legges til rette for at elevene det gjelder får anledning til å spise opp maten sin utenom matpausen», står det videre i Helsedirektoratets anbefaling. Her er det enda flere skoler som svikter. Også skoler som passer på at elevene får 20 minutter spisefri.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.