Bedriftsforbundet mener det er på høy tid at regjeringen tørker støv av planene om skattefradrag for hjelp i hjemmet som renhold, omsorg og servicearbeid (ROS). Dette vil både bidra til å bekjempe svart arbeid og å gjøre den samlede ressursbruken i samfunnet mer optimal. Og – det kan føre til at flere kvinner velger å arbeide mer, for det er fortsatt kvinnene som tar den største «børen» i hjemmet.

Vi mener denne debatten handler om hvordan man kan få flere ut i arbeid. Både kvinner og menn. Da må vi gjøre hverdagen «billigere og enklere». Stress er uten tvil et voksende problem og helseskadelig. Økt bruk av hjelp i hjemmet vil uten tvil skape mindre stress og dermed bedre folkehelse. For mange i distriktene tar reisevei til og fra jobb også tid, og dermed vil «lønnsom hjelp» i hjemmet være enda mer kjærkomment.

Det er typisk norsk å «gjøre alt selv». Når vi ser nærmere på de firmaer og ansatte som tilbyr renhold, omsorg og servicetjenester, så dette blitt en faggruppe som har blitt mer profesjonell. Mange med fagbrev og spisskompetanse. Samtidig er dette en yrkesgruppe som rekrutterer mennesker helt uten inntekt. Ergo skaper man også med et slikt ROS-fradrag arbeidsplasser for dem som også står utenfor arbeidsmarkedet. Mange som går fra svart arbeid til hvitt arbeid vil også få sikret viktige rettigheter når det gjelder trygd og arbeidsforhold. En vinn-vinn-situasjon.

Mange av våre medlemmer er små og mellomstore bedrifter som tilbyr denne type tjenester. Dessverre er deres største konkurrenter folk som tilbyr tjenestene svart. Målet er derfor å utvide totalmarkedet for slike tjenester. Slik at det «hvite» og regulerte markedet fungerer bedre, får flere kvinner fra deltid til heltid, samt flere i arbeid. Resultater fra Sverige viser at en slik ordning raskt blir selvfinansierende.

Regjeringen har utnevnt en egen eldreminister, og folkehelse er ett av fagområdene som skal ligge under ministeren. ROS-fradrag bør være høyt på agendaen. Både av ovennevnte årsaker, men også fordi seniorer vil kunne nyte godt av et slikt skattefradrag.

Vi i Bedriftsforbundet oppfordrer eldreministeren til å fremme ROS-fradrag. Det kommer oss alle til gode!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.