Snøen ligger fortsatt tungt over Eidsvoll, men i disse dager planlegges russetiden for fullt. Russekort, russeklær og russeluer skal kjøpes inn. Russedåp og russeknuter skal planlegges. Du tror kanskje det er forbeholdt årets avgangsklasser ved videregående skole som skal feire at grunnskole og videregående opplæring endelig er over? Nei, dessverre snakker jeg om årets 6-åringer som skal feire at tiden i barnehagen er slutt.

Russetiden i Norge er utskjelt av de eldre, elsket av de unge og latterliggjort av de middelaldrende. Uansett hvordan en forholder seg til russetiden, så medfølger en måned med fyll og fanteri på våren også uheldige konsekvenser. Høyt alkoholforbruk og festing over tid senker terskelen for vold, trakassering, overgrep og seksuelt overførbare sykdommer. For mange får russetiden uønskede konsekvenser langt inn i framtiden.

Er russetiden et ideal vi ønsker at våre 6-åringer skal se opp til? Kan vi ikke markere overgangen fra barnehage til skole ved å knytte det til noe hyggeligere?

I disse #metoo-tider så er det bedre å lære våre barn gode holdninger der vennskap, empati og solidaritet fremmes som idealer. Og hvordan lærer vi dem det? Vi fortsetter hvert fall ikke med en tradisjon der arrangementer, klær og uttrykk forbindes med fyll, festing og høyt materielt forbruk. I stedet kan barna ha førskolefest eller avslutningsfest med leker, mat og morsomme hatter, besøke sin nye skole og bli gjort stas på gjennom hele året i barnehagen. Ikke vet jeg, men uendelige muligheter finnes uten at det må hete russetid. 6-åringene er først og fremst spent og nysgjerrige på en ny hverdag som endelig nærmer seg. Hvorfor ikke hylle det på barnas premisser og kalle det noe annet enn russetid?

Russetiden er for mange en dyr affære. Mange familier har ikke råd til å bidra inn i denne kjøpsorgien, men heldigvis er russen gamle nok til samle inn penger til formålet på egen hånd. 6-åringene er imidlertid prisgitt sine foreldre. Og tro meg, utvalget er like bra for rosarussen som rødrussen når det gjelder klær og utstyr. For mange blir det et press om å kjøpe full pakke, slik at barna ikke skal skille seg ut. Utstyr som de kun bruker et par ganger koster rundt 700 kroner! Ønsker vi virkelig å sosialisere barna våre inn i en slik «bruk og kast»-mentaliteten.

I Eidsvoll lever hvert tiende barn i lavinntekt. Tenk på det neste gang du kler opp ungen i russeklær, at det finnes dem som ikke har muligheten. Det betyr faktisk at minst to barn i ditt barns årskull ikke får være med på moroa. For dem blir russetiden i barnehagen noe helt annet enn gøy og inkluderende. Kjøp en tusj og dekorer T-skjorter og bukser selv. Inkluder barna og gjør det til en morsom opplevelse. Barnehagene er vanligvis så gode til å finne på nye kunstprosjekter, hvorfor ikke la barna lage sine egne klær?

Jeg håper at kommuner og barnehager med rosaruss tar inn over seg at tradisjonen kanskje ikke bygger på det beste idealet. Skap noe nytt som kan fremme solidaritet, empati og vennskap hos de små. Fokuser heller på en inkluderende og positiv barnehagetid med rom for alle.

Annette Solberg er rådgiver ved Likestillingssenteret og rosarussforelder

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.