Høsten kan ofte være en fin tid for syklister, i hvert fall når regnet uteblir. Men samtidig går vi for alvor inn i mørkere tider. Sist helg ble klokka stilt en time tilbake, mot sommeren. Da opplevde mange å sykle hjem i mørket etter endt arbeidsdag. I denne perioden er det mange som glemmer å tilpasse seg til forholdene.

Alle er dessverre ikke gode nok til å gjøre seg synlige i mørket ved hjelp av lys og refleks – i tråd med lovpålagte krav. Voksne syklister har et ansvar for å montere dette på sykkelen hvis det ikke allerede står på. Og voksne bør også påse at syklene til de unge er riktig utstyrt. Men ansvaret stopper ikke der, lysene må også skrus på i mørket.

Altfor mange syklister mister livet i trafikken. De siste ti årene har mellom 5 og 12 syklister mistet livet hvert år. Årsakene er selvsagt sammensatte, men Transportøkonomisk institutt (TØI-rapport 1478/2016) anslår at ti prosent av de drepte og hardt skadde syklistene kunne vært spart dersom absolutt alle brukte sykkellykt.

Å sykle uten lys når det er mørkt, er dessuten ulovlig og kan bøtelegges av politiet med 1200 kroner. Politiet har imidlertid også vært proaktive i enkelte kampanjer, blant annet sammen med Syklistenes Landsforening, og har heller delt ut lys enn bøter.

Det kan spekuleres i hvorfor bare to tredjedeler av syklistene sykler med lys i mørket, slik Transportøkonomisk institutt har dokumentert (samme rapport som nevnt ovenfor). Uansett årsak har syklistene et uomtvistelig ansvar for å være synlige i mørket.

Alle trafikanter, harde som myke, har et felles ansvar for å ta hensyn og være oppmerksomme. Og bilister har et særlig ansvar overfor de myke trafikantene, som det er stadig flere av i veinettet. Men syklistene kan bidra ved å gjøre seg synlige. Syklistenes Landsforening tar dette på alvor og gjennomfører hvert år kampanjen «Synlig syklist» en rekke steder i landet. Frivillige i foreningens lokallag står på steder der syklister ferdes for å dele ut lykter og minner om betydningen av både å se og bli sett. I Akershus har Syklistenes Landsforening samarbeidet med fylkeskommunen om disse aksjonene.

Vi er glad for alle som fortsetter å sykle utover høsten – i godt opplyst samspill med våre medtrafikanter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.