Hvis politikerne følger rådmannens anbefalinger til punkt og prikke, er min påstand at vi for all overskuelig framtid kan fjerne ordet «handelssentrum» fra nye og gamle planer for tettstedet. Kanskje vil Sundet aldri bli det handelsstedet det en gang var, men min frykt er at alle begrensningene rådmannen ønsker å legge på utbyggere og gårdeiere, vil sørge for at stedet verken vil være et sentrum eller et sted hvor det vil skje mye handel.

La oss slå fast det med en gang: utbyggerne har selvsagt ikke alltid rett. Det skal stilles krav til dem som ønsker å bygge i sentrum, om det er eierne av Wergelandskvartalet, Bjørn Dæhlie eller andre, og utbyggerne skal ikke uten videre få det som de vil. Samtidig må vi innse at dagens sentrum er rimelig dødt. Mye tyder også på at det blir verre før det eventuelt blir bedre.

Mitt inntrykk er at kommuneadministrasjonen, og også rådgiverne som har bidratt med underlagsmateriale og innspill, ønsker å gjøre Sundet til et museum – kanskje mer presist et «levende» museum, selv om den ordlyden ikke brukes. Jeg tror det er feil strategi. Med noen unntak er det nesten bare små nisjebutikker det er plass til i dagens sentrum, rent fysisk. Gamle trehus og små koselige butikker høres kanskje ut som en sentrumsdrøm, men hvis dette er framtiden, kan vi jo lure på hvorfor nesten alle nisjebutikkene som prøver seg her forsvinner i løpet av noen år – med noen hederlige unntak. Det er, dessverre, nesten umulig å tjene penger på dette. Og med økt konkurranse fra internett og nettbutikker (9000 butikker kan forsvinne i Norge det neste året som følge av økt netthandel, ifølge Aftenposten) – kombinert med flere kjøpesentre maks en halvtimes kjøretur unna – vil mange av disse småbutikkene få det tøffere i tiden som kommer. Mange av de større også, for den saks skyld.

«Dagens bebyggelse skaper en intim stemning og danner byrom som mennesker trives i», står det i notatet fra rådmannen. Jeg tror det mangler et «kan» – slik at setningen blir «kan trives i». Jeg tror ikke fine gamle bygninger er nok for å trekke folk til Eidsvoll sentrum. Ja, flere bosatt i og rundt sentrum vil gi større kundegrunnlag, men vi må også huske at det bor en del tusen mennesker i nærheten allerede, uten at det ser ut til å hjelpe noe særlig.

Tirsdag kveld skal politikerne i hovedutvalg for næring, plan og miljø mene noe om forslagene til rådmannen. Der bør disse møte motstand. En del av det rådmannen foreslår framstår som fornuftig, men politikerne bør sørge for at en mye mindre del av sentrum blir vernet. Vi må også gjøre noe med frykten for å bygge i høyden. Min personlige oppfatning er at enkeltbygg gjerne må strekke seg mye mer enn seks etasjer til værs.

Jeg har ikke gitt opp troen på Sundet, men skal vi utløse stedets potensial må vi slippe til dem som ønsker å gjøre noe. Ideelt sett burde vi kanskje rive alle de byggene som rådmannen ikke ønsker å verne, og starte på nytt her. Men det er dessverre ikke en veldig realistisk løsning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.