En av de vi legger merke til nå, er Høyres landsmøte der prinsipprogramkomiteen går inn for assistert befruktning til enslige, men nei til eggdonasjon.

Det er tydelig at yngre krefter, som for eksempel i Unge Høyre, bruker mye av sin påvirkningskraft for å snu moderskipet. All ære til dem for det. Men at det faktisk er slik at kvinnene, som kjenner hvor skoen trykker og som gjennomgår denne typen behandling, ikke skal bli hørt i en slik viktig sak er utrolig gammeldags og lite likestillingsverdig.

Det finnes kvinner som trenger eggdonasjon, det finnes teknologi og medisin for å gjennomføre dette, og det finnes kvinner som ønsker å donere egg. At dette skal treneres og stoppes på et politisk, prinsipielt, nivå fordi man er opptatt av hvem som er den genetiske mor, er bare trist.

Å være mamma eller pappa dreier seg i liten grad om gener. Det har man sett i årevis i menneskets historie. Mammaer og pappaer er til stede når det trengs, de stiller opp og heier fra sidelinjen. Man har ekstra-pappaer, ste-mammaer, bonusbarn, adoptivbarn, dine barn, mine barn og våre barn. Barna som vokser opp i Norge i 2018 er vant med en løsere familiestruktur enn tidligere tiders A4-familier. Å holde fast ved prinsippet om genetikk er som Tina Bru sier i Dagbladet 12.2.18: «å underminere alle de ulike familiekonstellasjonene vi tross alt har i dag». Det er som å si at de familiene ikke er bra nok.

Motstanderne av eggdonasjon har to hovedargumenter; det er viktig at den som føder barnet er barnets genetiske mor, og det er stor prinsipiell forskjell på egg- og sæddonasjon nettopp på grunn av dette. Det er ikke lett å forstå hva som er forskjellen på pappaer og mammaer i denne sammenhengen, og det er uforståelig at ikke flere menn lar seg provosere voldsomt av dette. Hva slags holdning er dette til pappaer? Hva slags underminering av deres stilling og posisjon er det? Kvinner og menn har ulike fysiske utgangspunkt, men skal behandles likt og gis like muligheter. Det bør være grunnlaget for enhver likestillingsdiskusjon. Det er derfor trist å se at her skal det dras slikt et gammeldags og konservativt skille.

Det er på tide å åpne øynene for nye tanker og nye samfunn. Meningsmålinger viser at det er flertall i den norske befolkningen for å tillate eggdonasjon, og det på tide å gi slipp på konservative holdninger om genetikk og biologi, også for kvinnene. Lag i stedet et trygt og godt regelverk som sikrer alle parter i en slik behandlingsprosess, en slik som er til stede for sæddonasjon allerede. Sørg for å bidra til et behandlingssamfunn der alle kan få delta, ikke bare de som har penger og ressurser nok til å reise utenlands.

Grip muligheten til å gjøre en fantastisk og etterlengtet endring; si ja til eggdonasjon.

Siri Mølmen Sellevik er styresekretær i Ønskebarn – norsk forening for fertilitet og barnløshet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.