Sandvold mener at det er behov for litt «røff sannhet». Narkotikapolitiforeningen har altså ikke endret strategi siden 1980- og 90-tallets mislykkede holdningskampanjer, og avslører dessverre en dyp kunnskapsløshet om forebygging.

Til og med forbudspolitikkens høyborg; altså FNs narkotikakontor (UNODC), advarer mot fryktbasert informasjon (ekstern lenke red. anm.), og de advarer særlig mot å bruke politi og ex-narkomane i forebyggingen. De advarer også spesifikt mot kampanjer der man informerer foreldre og oppfordrer dem til å snakke med sine barn om rusmidler. De stedene der disse tilnærmingene har vært praktisert, har man sett økt bruk, ikke mindre. Dette er velkjent for alle som jobber med forebygging på rusfeltet; hvorfor ikke for Narkotikapolitiforeningen?

Man burde kunne forvente mer fra en organisasjon som hevder de med driver forebygging og som er så sterkt knyttet til lovens håndhevere. Er de først og fremst ute etter å legitimere egen rolle i den fortsatte krigen mot narkotika?

Det er ikke bare deres kunnskapsløshet om reell forebygging som indikerer dette. Deres håndplukking og overtolkning av forskningsresultater for å få dem til å tale deres sak, tyder også på at de har en uærlig agenda.

Den subjektive bevisførselen: ’Jeg har en politivenn i Colorado som synes alt var bedre før og mener legalisering av cannabis har skylden for all elendighet’ og gjengivelsen av åpenbart feilaktige påstander om at «cannabis er det verste rusmiddelet» og «umulig å slutte med» illustrerer at hensikten er å skremme istedenfor å tilføre reell og balansert informasjon.

Ungdommens foreldre fortjener bedre enn dette. Det er ingen ting som legitimerer at denne HP Martinsen skal få skrike sitt budskap til foreldrene og påstå at hjernen blir ødelagt av å røyke hasj én gang.

Martinsen påstår i tillegg at hasj forgifter kroppen, setter seg på hjernen og eneste «renselse» er Jesus. Først da kommer moralen tilbake igjen. Det finnes åpenbart ikke grenser lenger, for hva Norsk Narkotikapolitiforening kan tillate seg å tilby ungdomsforeldre av «informasjon».

Disse stigmatiserende, skampåførende, indoktrinerende og bakstreberske holdningene står i skarp kontrast til kunnskapsbasert informasjon. Heldigvis kringkastet Søndagsrevyens Magasinet balansert kunnskap om temaet 17. februar, kun tre dager før Sandvolds infame forsvarsskriv. Man kan bare forestille seg forvirringen som oppstår hos foreldre som først indoktrineres av Norsk Narkotikapolitiforening og «HC Andersen» og deretter serveres forskningsbasert kunnskap via Dagsrevyen.

Brukerne forteller i NRK-innslaget at de bruker cannabis istedenfor alkohol fordi det ikke går utover deres funksjonsnivå, som alkohol gjør. Turguider forteller at de foretrekker gjester som har røykt cannabis framfor folk som har drukket alkohol.

Forsker Susan Weiss ved National Institute on Drug Abuse forteller om at de fleste føler seg euforisk, avslappet og får litt endring av tidsoppfatningen, men at noen kan oppleve paranoia av bruken.

Weiss hevder at det er statistisk større risiko for bruk av andre rusmidler desto tidligere man begynner å bruke cannabis - men at dette kan skyldes underliggende problemer - og hun frykter at det kan være en risiko for at overforbruk av cannabis kan føre til påvirkning på det kognitive, på motivasjon og på den psykiske helsen. Hun påpeker at det kan være andre ting vi ikke vet om risikoen for skadevirkninger.

Men i Oregon er cannabis lovlig og helsemyndighetene der har ikke sett noen tegn på at bruk av cannabis fører til bruk av sterkere stoffer. Det foreligger faktisk sterkere sammenheng mellom sigarettrøyking og bruk av sterkere stoffer, enn cannabis.

Oregon har fulgt med på bruken over mange år; og ser heller ingen tegn til økt bruk av cannabis blant mindreårige etter legaliseringen. Dette er i overensstemmelse med forskning både i USA og Europa, som viser at bruken ikke henger sammen med lovgivningen.

Etter innslaget stod professor Jørgen Bramness i Dagsrevyens studio og fortalte at vi i tidligere tider har overdrevet skadene som følger av cannabis. Det er noen skader, som kan ramme fysisk og psykisk, men mange kan bruke cannabis uten å oppleve det. Slik som det er med andre folkehelseutfordringer. Slik balansert fremstilling står i grell kontrast til skremslene fra Narkotikapolitiforeningen.

Det er rystende at Espen Sandvold kan påstå at legalisering av cannabis, som tross alt handler om å ta statlig kontroll på produksjon og salg av et produkt har ført til økt kriminalitet, flere trafikkulykker, flere selvmord og økning i alvorlig vold. Det henger ikke sammen med verken virkningen av cannabis eller at pengestrømmer overføres fra kriminelle nettverk og til statskassen. Hvor kommer alt dette fra, når bruken ikke øker nevneverdig?

Man ser riktignok at det smugles cannabis fra stater med lovlig cannabis, til stater uten; men disse bidrar samtidig til å ta markedsandeler fra mexicanske smuglere. Løsningen på smugling mellom stater er mer legalisering, ikke mindre. Edruelig forskning tar hensyn til at også andre ting beveger seg i et samfunn; som økt turisme; mer åpenhet og frigitte politiressurser; og mange av statene legaliserte nettopp fordi de lå høyt i bruk og innså at forbudet ikke virket.

Men gjennomgående ser vi at narkotikapolitiets samarbeidspartnere i USA; lobbyorganisasjoner som kjemper mot legalisering, misbruker tallmateriale for å insinuere årsakssammenhenger som ikke er påvist.

Samtidig som forskerne i USA fastslår at legalisering av cannabis ikke har ført til økning i bruk blant ungdom, viser Sandvold til avisoppslag fra Norge der stadig flere unge legges inn på helseinstitusjoner angivelig grunnet narkotikabruk. Sandvold evner verken å skille mellom bruk av forskjellige stoffer (alt er «narkotika») eller se paradokset i at økningen skjer i et forbudsland.

Nyansering av tallene; som at unge i dag scorer høyere på psykiske lidelser og lavere på framtidstro, uavhengig av bruken av cannabis, eller at behandling stadig oftere brukes som alternativ til straff, uteblir helt.

Videre advarer han mot økning i mengden av rusvirkestoffet THC i cannabis, tilsynelatende uforstående til at denne økningen har skjedd under et forbud og til at det kun er statlig regulering som kan gi kontroll over styrke og innholdsstoffer. Under alkoholforbudet gav ren sprit størst mulig profitt og minst mulig risiko for selgeren, legalisering gav oss vinmonopol med restriksjoner på styrken og over tid har konsumet skiftet over på mildere varianter; slik som øl og vin. God smak og behagelig effekt blir etterhvert viktigere enn styrke.

Sandvold er skremt av hva han har lært om cannabis i en rapport fra avholdsbevegelsen Actis og viser til en kontroversiell (ekstern lenke, red. anm.) hjerneforsker. I programmet NRK Folkeopplysningen (ekstern lenke, red. anm.) fremkom imidlertid forskning som viser at alkohol er det skadeligste stoffet som finnes, både for den fysiske og psykiske helsen. Cannabis kommer langt nedenfor på listen, også når det gjelder avhengighet.

Der bruken av cannabis over år har blitt 20-doblet, viser forskningen at antallet psykosetilfeller og mengden schizofreni har vært uendret. Det er slik evidens foreldre fortjener, med samme balanse som NRK tilbyr. Fremfor dogmatisk skrekkpropaganda.

Sandvold ønsker å skremme ungdom fra å ville «bli kriminell rusmisbruker når jeg blir stor». Dette illustrerer hvor virkelighetsfjernt det hele er.

Foreldre bør kanskje få med seg dette omreisende sirkuset, for å forstå hvor galt det egentlig kan gå når amatørene får slå seg løs med sine spinnville antakelser om hva som ligger bak bruken av narkotika og hvordan problemene kan løses.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.