Økningen i det «grønne obligasjonsmarkedet» er på 30% det siste året og er mer enn ti-doblet siden 2012. Bærekraft er på alles lepper, og næringsliv verden over analyserer klimautfordringen og forsøker å finne en grønnere veg inn i framtiden. Vi har bare sett starten på hva dette kan gi oss i form av innovasjoner og nye produkter.

Skogen og skogbruket er kanskje det mest bærekraftige vi har, og det å utvikle skogens råvarer inn i en grønnere framtid er kjernen i hvorfor Glommen og Mjøsen nå har fusjonert. Vi trenger den tyngde og styrke størrelsen gir både for å bli en stemme for Innlandet viktigste ressurs, og for å bygge og utvikle den nødvendige kompetanse skogbruket trenger for å møte en stadig mer krevende verden.

Skogens evne til å binde CO2 bør være velkjent. Alle kjente scenarioer for å forsøke å dempe temperaturstigning som følge av menneskelig aktivitet, inneholder ordene «aktiv forvaltning av skog». For hver kubikkmeter den norske skogen vokser bindes ett og et halvt tonn CO2. Tilveksten i Norge er så stor at den norske skogen er nær å binde halvparten av norske utslipp.

Det er åpenbart viktig å holde skogen i vekst. Landsskogtakseringens tall er tydelige; vi ser nå tegn til at den årlige tilveksten og dermed bindingen av CO2 i norske skoger avtar. Årsaken er at vi hogger langt mindre enn tilveksten, og at det er store arealer med skog som ikke forvaltes aktivt da de ikke er økonomisk drivverdig. Geografien til Glommen Mjøsen Skog er av de mest aktivt forvaltede skogarealene i Norge, og det ønsker vi å videreutvikle. Skogskjøtselsprogrammet EDEL er vår oppskrift på økt tilvekst og bedret skoghelse. Det skal også bidra til fortsatt god lønnsomhet hos våre andelseiere.

Skog og trær må hogges og nye bygges opp. Treet er råvaren inn i flere viktige verdikjeder med høy sysselsetting og verdiskaping som bygg, anlegg, papir og papp. Med det grønne skiftet utvider dette seg. På treforedlingssiden viser Borregaard veg innen bioraffinering. I Glommen Mjøsen Skog tror vi bare vi har sett starten på en interessant framtid.

Skogens og trærnes store fortrinn er at det binder CO2 både når det vokser og når de er avvirket og blitt et produkt. Jo lengre levetid det er på disse produktene, jo lengre bindes CO2.. Vikingskip og seterhus er gode historiefortellere om treets unike egenskaper og varighet som bruksprodukt.

Glommen Mjøsen Skog vil være en sentral aktør i å videreutvikle verdikjedene som har treet som fundament. Vi gleder oss over treets renessanse som sentral råvare for Norges utvikling og vi vil være en pådriver for å utvikle dets muligheter videre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.