EUB bruker lederplassen torsdag 22.6 til å skrive om skammens tall i politikken. Jeg lurer på hvem som skal skamme seg, eller om det er noen grunn til å skamme seg i det hele tatt. Redaktører og journalister får seg ofte til å vinkle ting på de merkeligste måter.

Denne gangen er det den lave andelen kvinner i lokalpolitikken som er problemet. Selvfølgelig er ikke det noen ønskelig situasjon. Men har EUBs redaktør eller noen av hans medarbeidere noen gang forsøkt å fylle opp en valgliste foran et kommunevalg?

Jeg røper nok ingen stor hemmelighet når jeg skriver at det kan være en ganske så vrien oppgave. Alle politiske partier ønsker å fylle sine lister med engasjerte og interesserte personer av begge kjønn, av forskjellige aldersgrupper og med yrkeserfaring fra forskjellige områder. I tillegg bør de ha et politisk engasjement, helst være medlem i partiet, de må ha tid og de må være villige til å stå fram som aktive talspersoner for sitt parti. Og selvfølgelig må de kunne tåle både kritikk og ukvemsord for sine standpunkter, både de virkelige og for standpunkter de blir tillagt.

Jeg tror alle partipolitikere, uansett farge eller standpunkt, er enige med meg når jeg skriver at det ikke er noen enkel oppgave å finne et tilstrekkelig antall slike personer når man skal fylle opp en politisk valgliste.

Partiene har også forskjellige måter å løse problemet på, heldigvis. Alt skal ikke dikteres av dårlig gjennomtenkte lover. Noen har pålagt seg selv en streng kvotering, noen skal ha annenhver av forskjellig kjønn og så videre. Selv tilhører jeg et parti som ikke har lagt seg selv i en slik tvangstrøye. Det betyr ikke at vi på noen som helst måte diskriminerer, tvert imot. Men vi velger å sette engasjement, interesse og kvalifikasjoner i høysetet. Det er, og vil alltid være, den eneste fornuftige veien å gå. Kvoteringer og lovpålegg er et feilspor. Da får vi heller finne oss i at det sitter noen «middelaldrende menn» samt en og annen godt over middelalder i kommunestyrene rundt omkring. De har i det minste vist engasjement og interesse. Og det er det ingen som helst grunn for noen til å føle skam over. Så får vi heller se fremover mot kommunevalget om to år.

Kanskje det da kan gå i «riktig retning» som EUBs redaktør skriver. Men ikke med hjelp av kvoteringer og lovbestemmelser, et slikt samfunn vil vi ikke ha. Det må bli ved hjelp av interesserte og engasjerte mennesker av begge kjønn som ønsker å stille opp og gjøre en innsats for det de tror på og for det partiet de tilhører. Oppfordringen er hermed gitt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.