I riksdekkende aviser og spesielt Vårt Land kan man regelmessig se reportasjer om forholdene for norske småbarn i den beryktede Al-Hol-leiren i grenseområdet mellom Syria og Irak. Som kjent har norske myndigheter strukket seg til å ta hjem fem av disse barna, alle foreldreløse. Men om lag 35 av barna har ennå ikke fått lov til å komme til Norge, selv om de er norske statsborgere.

I Eufrat-Tigris-dalføret, der Al-Hol-leiren befinner seg, kan sommertemperaturene stige til nærmere femti grader, og inne i teltene er forholdene enda verre, “sykdommer sprer seg raskt, de minste barna er utsatt for væskemangel, underernæring og diare, og underernærte er utsatt for å få lungebetennelse.” (Vårt Land 5. juli). Mange er blitt så syke at de ikke kan reddes, forteller teamleder Kari Schrøder Hansen ved feltsykehuset i leiren.

Mener den norske regjering at man kan slå seg til ro med at bare foreldreløse barn skal hentes ut av Al-Hol-leiren? Hva med de anslagsvis 35 øvrige barn som også har norsk statsborgerskap og er i en nødsituasjon vi knapt kan forestille oss? Nå har myndighetene nølt i vel to måneder med å utøve sin menneskeplikt overfor de gjenværende barna.

Det er ikke vanskelig å forestille seg hvilke skjebne som venter disse barna dersom vi velger å la være å hjelpe dem. Og vi må selvsagt også la mødrene deres komme tilbake til Norge, slik at de kan hjelpe barna sine med alt en mor kan være for sitt barn, enten disse mødrene har vært IS-sympatisører eller ikke. Disse kvinnene må selvsagt stå til rette for sine lovbrudd dersom de har støttet virksomheten til IS.

Mer uavhengig av disse mødrenes eventuelle feiltrinn kan vi ikke som et sivilisert samfunn la være å ta ansvar for disse barna, våre norske barn, som er blitt bragt i en situasjon der de selv er uten skyld. Dette er forhold som også burde interessere vår lokalavis, som har en informasjonsplikt, særlig overfor de av sine lesere som ikke abonnerer på en riksavis.

Er det frykten for reaksjoner fra regjeringspartner Frp. som forklarer statsministerens handlingslammelse, eller er det hennes eget parti som mangler evnen til å ta ansvar i denne saken?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.