Det er gledelig at Forsvaret får en viktig betydning i dette valget, og det er bra at dette skaper et sterkt forsvarspolitisk engasjement hos både politikere og velgere. Uenighet om tilnærming har imidlertid skapt en så høy temperatur i forsvarsdebatten at skal man prise seg lykkelig over at tastaturer ikke kan lades med skarp ammunisjon, og at trykksverte ikke kan brukes i kjemisk krigføring.

Denne regjeringen har stoppet den mangeårige forvitringen av Forsvaret, og øker nå forsvarsbevilgningene betydelig. Likevel møtes den til stadighet med påstanden om at det gjøres «for lite, for sent».

De som framsetter slike påstander sparker imidlertid inn åpne dører. Årsaken til tempoet i regjeringens opprydding i det forsvarspolitiske konkursboet de rødgrønne etterlot seg i 2013, er slett ikke at det tilsynelatende gjøres for lite for sent. Den underliggende årsaken er derimot at det har vært gjort altfor lite, altfor sent, altfor lenge.

Det er naturlig at det i en så omfattende snuoperasjon oppstår uenighet om prioriteringer, skuffelse over at enkeltelementer ikke styrkes raskt nok, eller at det på kort sikt ikke legges enda flere milliarder på bordet. Likevel mener jeg at det ensidige fokuset på det regjeringen ikke gjør, framfor det den faktisk gjør, og vil gjøre dersom den får muligheten, gir en alvorlig risiko for at Forsvaret igjen blir en kasteball mellom kortsiktige særinteresser.

I lys av dette er det svært nedslående at det nå ser ut til å foregå et stemmefiske i det farvannet som har de mest optimale vekstvilkårene for folks misnøye. Enkelte tar også til orde for boikott av regjeringspartiene, tilsynelatende uten å forstå det paradoksale i at man ved å straffe de som beviselig gjør mest for Forsvaret som helhet, belønner dem som beviselig har gjort minst. Da er veien mot en total avvikling av Norges forsvarsevne kort. Frustrasjonsbasert styring er muligens velegnet når man vil distansere seg fra det man er misfornøyd med, men et dårlig prinsipp for å velge rett kurs mot det man vil oppnå. Det beste må ikke bli det godes fiende!

Vi står nå overfor et forsvarspolitisk skjebnevalg. De som deler Senterpartiets forestilling om at forsvarsevnen styrkes bare man gjør HV «great again», eller mener at en rødgrønn regjering influert av ytre venstre vil ivareta Forsvaret bedre enn sittende regjering, må gjerne få leve i troen. 

Vi som derimot ønsker å gjenoppbygge Forsvaret gjennom en helhetlig og langsiktig forsvarspolitikk, vil fortsette å gjøre vårt beste for å bidra til at denne regjeringen får fullføre den gode jobben de har påbegynt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.