Og de har vært svakt fallende de 3 siste årene. Dette er bekymringsfullt og det holder ikke. Selv om det er mange flinke elever i eidsvollskolen er gjennomsnittet alt for dårlig. Dette kan ikke skoleeier, altså politikerne i Eidsvoll, slå seg til ro med. Jeg skulle tro at folk flest i Eidsvoll vil at våre ungdommer skal stille best mulig rustet i konkurransen om skoleplasser og arbeidsplasser. Forklaringen vi får er ofte at når gjennomsnittet av foreldrene har lav utdannelse vil deres barn i gjennomsnitt også få dårlige skoleresultater. Forskningen viser at arv og miljø spiller inn i ganske stor grad.

Forskningen har også vist at den enkeltfaktoren som betyr mest for elevenes læring er læreren. Og mange skoler får til å løfte læringsresultatene.

I Eidsvoll brukes det nå mye penger på å få på plass fine store skolebygg. Det er jo flott så lenge pengesekken er stor nok.

På Langset hadde de kummerlige bygningsforhold før de fikk nybygget på plass. Lokalavisen intervjuet noen elever ved åpningen av nyskolen. Journalisten spurte elvene om de ikke kom til å lære mer når de nå fikk en ny fin skole. Elevene svarte: «Vi tror ikke det, men det er jo mye triveligere og morosamt å ha en fin ny skole.» Veldig kloke elever!

Og det er lite som tyder på at det hjelper noe særlig på læringa å ha nye fine skolebygg. Det som kanskje hjelper her er at læreren og for så vidt elevene, har de hjelpemidlene de trenger til enhver tid inne kort rekkevidde. Og god plass hindrer kanskje også noen konfrontasjoner elevene imellom som læreren må bruke tid på å løse.

Idretten har lært meg at det er nyttig å lærer av de som gjør det bra - best. Derfor må Eidsvoll finne fram til skoler hvor befolkningssammensetningen er omlag lik den i Eidsvoll og som får gode skoleresultater, og se hva de gjør her.

Lær av disse.

Jeg vet at det er satt igang tiltak på matematikksida og at Eidsvoll får hjelp fra høyskoler. Men hvorfor fortsetter nedgangen? Når framgangen uteblir, må nye tiltak settes inn.

Hvorfor ikke spørre lærerne som står i klasserommet hva de trenger for å få bedre læringsresultater? Troen på at de som sitter bak store fine kontorpulter vet best i Norge er sterkt overdrevet etter mitt syn.

Jeg frykter at politikerne i Eidsvoll nå går seg bort med å investere i store(for store) skoler så det ikke blir nok penger igjen til der lærerne mener det gjør best nytte med mer penger. Det må bli slutt på at det investeres så mye at skolene skal ta unna elevtilgangen i 30 år slik vi gjorde i gamle dager. Vi har i dag ikke penger til dette. 10 år fram i tid må holde. Selv med lave renter vil kapitalkostnadene bli store framover.

Og målet mitt er at skoleeier må gjøre det som gir bedre læring hos elevene. Jeg håper de nyvalgte politikerne vil etterspørre dette framover. Det som har blitt gjort så langt er ikke bra nok.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.