Det er straks fire år siden vi møttes til periodens første kommunestyremøte i Nannestad. Ny, eller erfaren, jeg tror vi alle kjente litt på forventningene. Først fordele vervene og så utøve den politiske gjerningen. Sakene vi skulle få gjennom. Sakene vi skulle stoppe. Initiativene.

Mulighetene man har i Norges raskest voksende kommune er store. Men det er begrensningene også. Inntektene øker ikke helt i takt med befolkningsøkningen, og de kommer på etterskudd. Da blir det viktig å ha kontroll på, og styring med pengene. Mister man grepet så tyr man gjerne til sparepengene for å dekke drift, og så er det eiendomsskatten som er siste utvei.

Ikke et vondt ord om eiendomsskatten i andre kommuner. Alle partier har benyttet seg av den ett eller flere steder. Den enkelte kommune må selv velge. Det som er dumt, er om den ikke er et reelt valg, men kommer som resultat av manglende styring. Nannestad arbeiderparti er imot eiendomsskatt. Derfor kommer vi heller ikke med lettvinte overbud i valgkampen.

For oss handler det om at de som bor her og de som flytter hit har nok økonomiske belastninger fra før. Da må vi heller husholdere godt med de inntektene vi har og ikke innføre eiendomsskatt.

Vår medisin, og da tenker jeg på Arbeiderpartiet som jeg representerer, men også de øvrige partiene i posisjonen, SP, V, Krf, SV og MDG, har vært å identifisere det som må gjennomføres og fredet dette. Et eksempel kan være helgebemanning i hjemmesykepleien. Så har vi styrket de sektorene som må styrkes på grunn av endrede krav eller økt volum. Eksempelvis bemanning i skolene og barnehagene. Renteendringene kommer også ubønnhørlig og uavhengig av våre grep.

Vi har vært klare på at vi ikke kan utføre andres oppgaver. I stedet ansvarliggjør vi dem som har oppdraget. Vi kan ikke bygge tverrveier og fortau for Akershus fylkeskommune. Vi har ikke råd. Det får de jammen gjøre selv på de fylkeskommunale veiene sine. Vi er riktignok heftig begeistret for vår venn i vegvesenet som i fjor og i år tok fatt på riksvei 120 fra Engelstadkorset og oppover mot kommunehuset, men vi er ikke imponert over fylkespolitikere som ikke får på plass tverrveien fra Åsgreina. De er jo ikke engang villige til en opprustning av Austadalsvegen til busstandard.

Er det så noen penger til overs i Nannestad når vi har gjort disse øvelsene? Ja, faktisk. Vi budsjetterer med overskudd. Og vi klarer å levere overskudd hvert år. Så setter vi av noe av overskuddet i fond for å redusere risiko og resten retter vi inn mot nye tiltak.

Denne beskrivelsen er litt forenklet, men økonomisk styring og kontroll gir oss altså et politisk og økonomisk handlingsrom som vi utnytter. Derfor har vi, selv om vi er beskrevet som en av Norges fattigste kommuner, fått til ganske mye de fire årene som har gått.

Det var stort da vi kunne åpne ungdomsskolen etter ett år med nybygging og restaurering. Nå fremstår den i all sin prakt og er vel verdt et besøk. Siste hånd legges på verket i disse dager, da den kunstneriske utsmykkingen heises på plass. Elevene inne i bygget kan glede seg over hver sin personlige datamaskin. Det er nytt at alle har hver sin, og dette vil komme også på mellomtrinnet. Glede seg gjør nok lærerne også, for dette gir langt mer effektivitet i undervisningen og det er med å ytterlige styrke resultatene i skolen. Systematisk arbeid med kvaliteten gjennom hele perioden har løftet Nannestad opp på landsgjennomsnitt. Nå skal vi sammen løfte skolen videre.

Nannestad sykehjem har eget kjøkken, til stor glede for beboerne. Men også til glede for politikerne i kommunestyre og formannskap, for når møtene blir så lange at de får varm mat, så byr jeg på dagens rett fra sykehjemmet. Så langt har både politikere og journalister vært fornøyde.

Sykehjemmet er godkjent som livsgledesykehjem. Navnet sier det meste, men det er altså en del kvalitetskriterier som må være på plass og så må man vise kontinuerlig forbedring.

Vi vil styrke omsorgstilbudet til de eldste. Alle som trenger det skal få heldøgns omsorg, og alle skal få det i Nannestad. Noen på tradisjonelle sykehjemsposter, noen i tilrettelagte omsorgsboliger og noen i spesialtilpassede botilbud for demente. Vi bygger 16 slike plasser i to bygg. Vi får jevnlige rapporter om belegget på sykehjemmet. I år har det vært ca. 4 plasser ledig til enhver tid. Vi har heller ikke hatt såkalte overliggere andre streder i helsevesenet. Dette fordi vi er blant de beste i Akershus på sykehjemsdekning.

Dagtilbudet til utviklingshemmede ble for noen år siden flyttet til slitne brakker i Bahus. Forsøk på flytte tilbudet tilbake til aktivitetssenteret, som opprinnelig ble bygget for dem, har strandet av ulike årsaker. Nå er økonomien på plass. De som i dag holder til i Familiens hus, som det nå kalles, vil få plass i kommunehuset. Helsestasjon på kommunehuset møter kanskje noen hevede øyenbryn, men flere kommuner har god erfaring med dette, bl.a. Nesodden.

Biblioteket skal bli portalen inn til et nøkternt påbygg til kommunehuset. Biblioteket byr allerede i dag på fine aktiviteter for både ung og gammel. Og nye lokaler vil generere mer. I kommunehuset blir det anstendige, men nøkterne kontorarbeidsplasser. Møterommene knyttes opp mot biblioteket og publikumsarealene, slik at de kan være tilgjengelige også for andre, slik som foreninger og lokalt næringsliv. I dag sitter ansatte under trapper, på gamle kjøkken og i brakker. Det er uverdig, og det er en utfordring i rekrutteringsarbeidet. Og skal vi fortsatt klare oss med en nøktern og ressurseffektiv ledelse, må den være tilstrekkelig samlokalisert.

Kommunen vår har fått anerkjennelse for å være på topp i landet når det gjelder økonomistyring, for effektiv drift og for byggesaksbehandling, for å nevne noe. Vi kan også ramse opp, vannforsyning, bevaring av Storøyungen, kulturskolebygg, kulturtorg (som er vedtatt og nå iverksettes), opprusting av skolenes uteområde, bygging av barnehager og mye mer. Men når det nå er bare dager igjen til valget, er det kanskje viktigere å se på det som vil komme enn det som allerede er på plass, selv om vi må innrømme litt stolthet over mye av det. Det viktigste er likevel at partiene ikke fortaper seg i øyeblikksbildet, men har en politikk som fungerer over tid. Da kan en, slik vi gjør nå, langt på vei finansiere nye tiltak med oppsparte midler og slik trygge framtidig omsorg.

Arbeiderpartiet lover et bredt politisk samarbeid om de viktige tingene. Ingen partier skal gå sololøp. Vi lover nødvendig utvidelse av skolene. Vi vil jobbe for enda bedre skoleresultater. Vi fortsetter utbedringer av skolenes uteområder. De eldre skal få de tjenestene og boforholdene som trengs for en trygg og forutsigbar alderdom. Da har vi nok å bruke pengene våre på.

La meg avrunde med en takk til ansatte som har gjort det mulig å nå så gode resultater med så begrensede ressurser, og si til kommende politikere at kanskje det viktigste dere kan gjøre, er å ta vare på disse ansatte og den omsorgen og entusiasmen de har for bygda vår.

Jeg gleder meg til å samarbeide med dere som blir valgt inn i det nye kommunestyret.

Og til alle innbyggerne i Nannestad: Bruk stemmeretten og godt valg!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.