Kriminaliteten. Den vil på en eller annen måte berøre oss alle, enten man utsettes for den, er vitner til den eller leser om den.

Godt samarbeid på tvers av etatene og foreldre er så klart en forutsetning for at det forebyggende skal være vellykket. Å arbeide for gode og trygge oppvekstvilkår, gode levekår og utjevning av sosiale forskjeller er også viktig i et kriminalitetsforebyggende tiltak. Man må huske at det er i ung alder grunnlaget for livsløpet legges, og forebyggende arbeid vil derfor ha et særskilt potensial. Kriminalitet i tidlig alder sammenfaller ofte med en rekke andre risikofaktorer.

I FNs barnekonvensjon står det at hensynet til barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved alle handlinger som berører barn. Barn er en utsatt og sårbar gruppe og trenger et ekstra sterkt rettslig vern. Det forebyggende arbeidet ovenfor barn og unge handler om samfunnets evne til å se de unge og å ta deres utfordringer på alvor.

Eidsvoll kommune, hvor tema er å kutte i forskjellige poster, som berører de sårbare. Men å bruke flerfoldige millioner på konsulenter for å bestemme hvor nye Vilberg barneskole skal stå er greit? Flere millioner som kunne vært brukt til å lønne utekontakter, miljøarbeidere og kanskje flere stillinger innen barnevern. Jeg har spurt i kommunen hvor mange penger som er brukt, men får ingen svar på det. Hvor mye har det faktisk kostet oss innbyggere? For det er pengene til innbyggerne dere sitter og forvalter. Jeg vil være med å bestemme og påvirke at dere forvalter pengene på viktige saker, som for eksempel våres barn. Kunne pengene blitt brukt til lavterskeltilbud hvor barn/ungdom og- eller foreldre kunne henvende seg, få råd og veiledning om psykisk helse, rus og avhengighet før det går for langt?

I en spørreundersøkelse Ungdata har foretatt seg har 704 ungdommer fra Eidsvoll deltatt. Der svarer 19 prosent at de har blitt utsatt for vold eller trusler. 12 prosent er skadet på grunn av vold, 19 prosent har psykiske helseplager, Kun 51 prosent trives på skolen, 5 prosent sier de har brukt hasj/marihuana/cannabis minst 1 gang de siste 12 mnd. Og hele 26 prosent er plaget av ensomhet. La oss ta de 5 prosentene som sier de har brukt hasj/marihuana/cannabis minst 1 gang de siste 12 mnd. Tallet virker ikke så stort. Men om vi sier at 25 elever av cirka 500 på RUSK eller 17 av cirka 340 på VUSK minst 1 gang har brukt dette de siste 12 måneder! Er ikke dette skremmende tall? Hvor mange blir avhengige av de elevene? Hvor mange går over til sterkere rusmidler? Hvor mye koster dette kommunen? Vi hører om ungdom som tar overdoser, som blir påvirket av snakket om å legalisere cannabis. Vi er nødt til å forebygge slik at tema om legalisering ikke får større plass enn det allerede har fått.

Formannskapet skal legge frem innstilling til budsjett og økonomiplan som skal være klar 26. november. Man kan lese om noen av de aktuelle innsparingstiltakene. Redusere antall lærlinger fra 24 til 12. Avvikle sommerjobb for ungdom. Økning i SFO-betaling. Oppsigelse av ordningen Alternativ til vold. Redusert tilskudd lag og foreninger. Er dere klar over hva dere er i ferd med å gjøre?

Utviklingen viser at vi både på landsbasis, nabokommuner og Eidsvoll kan se økning i vold, rus og kriminalitet blant ungdom. Vi leser til stadighet om slåssing og tøft miljø, spesielt på Råholt. Enda sitter dere der med skylapper. Vi leser saker i avisen hvor 13–16 åringer slåss. Det filmes og det deles i sosiale medier. Ofte er denne slåssingen planlagt. Det vil si at det kunne muligens vært forhindret. Man kan lese hos nettpoliti om egne grupper på Snapchat som selger narkotika. Man kan se ut ifra symbol i gruppenavn hva slags stoff som selges. Synes ikke dere dette er skremmende? Man leser ofte i kommentarene til slike innlegg : Hvor er foreldrene? Hva har skjedd med oppdragelsen? Eplet faller vel ikke så langt fra stammen? Hadde dette vært mine unger skulle jeg......

Jeg har flere barn selv, og vet viktigheten av å være til stede. Jeg vet å oppdra mine barn, både til det å vise respekt for medmennesker, være hjelpsomme, takknemlige og høflige. Jeg har pratet mye om hva som kan skje når noen mobber andre eller blir mobbet, bruk av rusmidler og jeg har pratet med de om det å ta bilder eller filme andre og spre det videre, og konsekvensene for det. Også det å ta bilde av seg selv og sende til en man stoler på. Eller om de sender bilder de mottar videre, hva som kan skje da. Jeg har pratet med de om konsekvenser av å være i et nettverk hvor det har eller blir brukt rusmidler, der hvor det er gjentakende slåssing eller atferd som tilsier at det er et belastet miljø. At man da får et frynsete rykte på seg, kan bli beskyldt for å ha gjort noe man i utgangspunktet ikke har gjort, eller at man kan bli skyldig i en straffesak fordi man var til stede ved planlegging og ved utførelse. Selv om ungdommen «ikke»gjorde noe. Jeg har også sagt uendelige mange ganger at det å slå en person kan få fatale konsekvenser, at det kan føre til død. Om man prøver narkotika en gang, er man på god vei til avhengighet. Jeg kan forstå at ungdom ikke helt forstår det. For er det noe ungdom vet, så er det å klare å ha kontroll over seg selv. Vi voksne har vært der selv, og vet dette ikke alltid er riktig. Å være ungdom er ingen enkel sak. Hormoner som bruser over, påvirkning av media, press fra venner og generell utvikling rundt om i verden. Og oss foreldre som ikke helt klarer å henge med på alt som blir gjort.

Jeg som mamma har sett en utvikling som har vært skremmende. Jeg har sett at jeg ikke kommer inn til min ungdom. Jeg har ringt uendelige telefoner for å få hjelp til forebyggende tiltak. Men vi får ikke hjelp for det er ikke alvorlig nok, enda! For når det har blitt alvorlig nok har man mulighet til å få hjelp i Eidsvoll. For da er det lovpålagt å hjelpe de. Men det er ikke sikkert de får hjelp med en gang heller, for det finnes ikke nok midler til å ansette flere verken hos barnevern eller andre etater som da kommer inn. Så den som skal ha hjelp blir lagt i bunken blant alle som skal ha hjelp. Hos forebyggende avdeling hos lensmannskontoret har de ikke økonomi til å hjelpe alle når det trengs en gang. Der renner det over av saker og de er for få som jobber med slike spesifikke saker. Og ikke nok med det, men Eidsvoll lensmannskontor er nå slått sammen med Nes kommune. Vilberg og Råholt ungdomsskole har én miljøterapeut hver. Én som skal dekke alle. Cirka 500 elever på RUSK og cirka 340 på VUSK. Dette må jeg si er tragisk! Man kan jo tenke seg at én person ikke har tid og muligheter til å kunne fange opp alt. Til å være der for dem som trenger det. Eller de som «bare» ønsker å slå av en prat. Man må heller ikke glemme de «usynlige elevene» de som ikke gjør så mye ut av seg. Kanskje er de faglig flinke på skolen og de «henger» heller ikke med dem som man lett kan se er i fare sonen. Slike elever kan også slite, men de havner i skyggen.

Eidsvoll kommune er den ENESTE kommunen på Romerike som ikke har utekontakt. Hvorfor? Hvorfor ser ikke dere som styrer dette? Og om dere ser, hvorfor bagatelliserer dere problematikken? De som virkelig havner utpå, hva sier dere om de? Vi forsøkte å hjelpe, men det gikk dessverre ikke? Skyver dere ansvaret på problemene til side eller legger dere ansvaret over til noen andre? Om man hører litt på mennesker som har erfaring, som har vært avhengig av å ruse seg eller på en eller annen måte har kommet på kant med loven hvordan dette kunne vært unngått er det ofte man kan høre at de ønsker noen hadde kommet til tidligere. Og hva som må til for å ikke falle utpå igjen gjelder det å ha noe å gjøre. Finne en aktivitet som man har interesse for. Men det er så mange familier som ikke har råd til at barna deltar i aktiviteter. Hva gjør kommunen? Jo de kutter i tilskudd til lag og foreninger som igjen vil bety at medlemsavgifter blir enda høyere enn den allerede er i utgangspunktet. Sitter og kjenner på følelsene når jeg skriver dette. Jeg er så sint og lei meg på en gang. Men det er de triste følelsene som er vondest. Den følelsen av å ikke strekke til som foreldre, den følelsen av å ikke få råd eller hjelp til å håndtere dette. Jeg kan ikke begripe at det ikke er lovpålagt kommunen strengere regler om å følge opp ungdommen våres. Starte med forebyggende allerede på barneskolen. Det ser vi trengs. Få inn flere miljøterapeuter i skolen, flere lærere og mindre klasser. Utekontakter, det er så viktig. Forebyggende tiltak rettet mot ungdom. På sikt vil vi se resultater! Kan være det er noen som tenker at det er foreldrene sitt ansvar og sørge for at ungene ikke gjør noe kriminelt. Og jeg velger å tenke at vi alle prøver på det. Men det er ikke alltid vi strekker til. Det kan skje den beste, til og med deg. Jeg ønsker også at vi foreldre kan stå sammen med å hjelpe våres håpefulle. Vi må stå sammen. Vi må tørre å ta en telefon til hverandre om det er noe. Vi må slutte å ha en mentalitet som sier at vi blander oss. Vi blander oss ikke, vi BRYR oss. Ofte er det vi foreldre som er de siste som får vite noe. Ungene våres trenger det, at vi bryr oss og at vi står sammen.

Jeg vil uansett med min frustrasjon og tristhet fortelle til dere få som jobber med ungdommen våres, dere som ser hva som er i ferd med å skje, men ikke har ressurser til å gjøre mere enn dere allerede gjør: Takk for at dere finnes.

Og til slutt vil jeg si: Det finnes ikke vanskelige ungdommer, men ungdommer som har det vanskelig!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.