Staten har nødvendige lovhjemler, og kan via oppkjøp, skaffe seg nødvendig eiendomsrett og styring over disse tre flyplassene, slik at Gardermoen, Rygge og Torp framstår som en økonomisk driftsenhet for samfunnet. Driftsoverskudd kan overføres til andre flyplasser i Norge slik som i dag.

En slik løsning ville gi store samfunnsøkonomiske og miljømessige fordeler, og bidrar til å overflødig gjøre en tredje rullebane på Gardermoen.

Det bør snarest foretas en total konsekvensanalyse etter samfunnsøkonomiske beregninger, der tidsforbruk og alle transportkostnader vedrørende til-/fra flyplassene er vurdert.

Det bor cirka 1,5 millioner mennesker sør av Oslo som naturlig sokner til henholdsvis Rygge og Torp. (Folkemengde oppskrevet fra 2013-tabell til 2018) Det er helt meningsløst at folk sør for Oslo skal tvinges gjennom flaskehalsen Oslo, når de likevel skal reise sørover.

Flytransport utgjør i dag en stor andel av CO₂-utslippene, men om det hører du lite av fra sentrale politikere og fra businessbransjen. Mange samfunnstopper flyr veldig ofte. Forskere har registret og beregnet at en person på en tur til for eksempel Thailand forbruker cirka 20 prosent av sin normale «CO₂-kvote» i det året. Reduksjon av forurensning synes det å være politisk enighet om både globalt og nasjonalt.

Den tredje rullebane på Gardermoen er etter vår mening en unødvendig sløsing med samfunnets penger. Lille Norge trenger ikke å sole seg med den største og fineste flyplassen i verden. Har Stortinget og regjeringen styring på Avinor, eller har de fritt spillerom?

Konklusjon: Staten bør bruke noe av Oljefond-milliardene som «står på bok» – før det er for sent – og innløste de private aktørene på Rygge og Torp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.