Dette er ikke en kommentar for eller mot ulv, ulvesoner, jakt, kvoter eller beitenæringa. Det er heller ikke vanskelig å mobilisere sympati og medfølelse for sauebønder som rammes av ulveangrep – hvor de finner igjen livsgrunnlaget og husdyrene sine ihjelrevet på utmarksbeite.

Men denne gangen er jeg både fascinert og forskrekket over debatten som blant noen bønder har oppstått på grunn av en ulvesilhuett blant nisser, gårder og snøtunge trær på en melkekartong.

PÅ HELSA LØS

Man skal ha nisselua godt tredd over øya for og ikke ha fått med seg de siste dagers kartong-krig, men her er et kort resymé: På den røde, dekorerte pappkartongen til Tines helmelk er det illustrert en julefortelling om norske fjøsnisser som forbereder seg til jul. Blant snø, nisser, skog, ski og småbruk er det også silhuetten av en ulv som hyler mot månen – i tillegg til andre villdyr som gaupe og ørn. En kartong som spiller på folketro, eventyr og overtro. Da enkelte bønder oppdaget dette satte de i helmelka i halsen.

Eidsvolling og lederen fylkeslaget og i rovviltutvalget til Norsk Bonde- og småbrukerlag, Marius Røer Andresen, hevder i et intervju med Tv2 at det går utover den mentale helsen til bøndene og mener folk slutter med sauedrift på grunn av slike episoder.

– Dette gjorde vondt, rett og slett. Jeg reagerer kraftig på dette, sier Ann Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til VG. «Håper alle boikotter Tine etter dette stuntet!» skrev en bonde på Facebook, hvor debatten har rast.

ROPER ULV, ULV

«Nå slår TINE et slag for fjøsnissen», reklamerte Tine om årets juledesign. Slik gikk det ikke. I stedet var det ulven som stjal oppmerksomheten fra de rødkledde. Tine, som er et samvirkeselskap eid av norske melkebønder, avviser at ulven er ment som et argument og politisk budskap i rovdyrdebatten. De lar seg heller ikke presse til å felle juleulven.

– At jula 2017 eventuelt skal bli husket som jula da TINE trakk tilbake melkekartonger på grunn av et fjøsnisse-eventyr satser vi ikke på. Kartongene er trykket og dette blir en del av vårt juledesign som vil være på melka fram til årsskiftet, skriver Tines kommunikasjonsdirektør, Lars Galtung i en e-post til VG.

At ulvedebatten betent og vekker sterke følelser er det ingen tvil om. Det illustrerer denne saken. Jeg tror likevel dette var feil sak å dra fram krenkelses-kortet, bruke utestemme, utropstegn og store bokstaver. Man risikerer at utfallet blir som i Æsops fabler hvor gutten ropte ulv, ulv og det var falsk alarm. Hva skjer den gangen ulven faktisk kommer?

LES OGSÅ: – Vi er nesten sikre på at dette er ulven som har vært helt rabiat i sommer

At man roper når en ulv tar 303 sauer på Toten, Hurdal og Hadeland er svært forståelig. Eller når man finner hunder og husdyr i gapet på ulven inne på tunet. Eller at WWFs søksmål stanser ulvejakta får dem til å reagere. Det er med andre ord nok av hendelser, saker og problemstillinger i rovdyrdebatten – uten å måtte føle seg krenket av en ulvetegning på størrelse med et frimerke på en melkekartong.

Det tror jeg dessverre bare skaper latterliggjøring, mistillit og fjerner fokus fra den egentlige debatten.

FOTOFORBUD

André Ulveseter (!) tvitret: «Folk må da tåle at noen tegner profeten Muhamm … hva i helvete er dette? En ulv på melkekartongen?! Nei, nå har de gått for langt!».

Det er fristende å trekke denne parallellen. Etter at Jyllands-Posten i 2005 publiserte en rekke karikaturer av den muslimske profeten Muhammed, som også norske medier trykket faksimiler av, resulterte det i drapstrusler, nedbrente ambassader og drepte demonstranter. Heldigvis er det langt igjen dit.

Men som Aftenposten-kommentator Joacim Lund skriver: Nå har altså islam og norsk landbruk en litt overraskende ting til felles: Enkelte ting må ikke under noen omstendighet avbildes.

Det er samtidig et tegn i tiden at vi alle lett lar oss krenke. Vi blir fornærmet, sinte og provoserte av den minste ting og tar alt i verste mening. Siv Jensen hadde knapt rukket å ta av seg indianerkostymet før ulven invaderte melkekartongen. Denne saken mener jeg har utviklet seg til en storm i et melkeglass – trolig dratt ut av sine proporsjoner med god hjelp av sosiale medier og oss i media.

Jeg oppfordrer til at vi alle tar oss et kaldt glass melk og kjøler ned denne opphetede debatten idet vi nå går julen i møtet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.