Etter over 161 år i rutetrafikk, dukker det nå opp skjær i sjøen, rettere sagt bruer over sjøen, som skaper problemer for Mjøsas hvite svane. I forbindelse med bygging av ny jernbanebru på Minnesund vil verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk bli forhindret fra å kunne seile ned Vorma og anløpe grunnlovsbygda. Sannsynligvis vil den rammes i tre sesonger i perioden 2019 til 2022/2023.

Strekningen med ett jernbanespor mellom Venjar og Eidsvoll stasjon har vært en flaskehals siden Gardermobanen åpnet i 1998. Nå er planen at nytt dobbeltspor er klar til bruk i 2023. Dette er viktig og helt nødvendig at kommer på plass. At Bane Nor må prioritere sikkerheten under brubyggingen kan man selvfølgelig ikke være uenig i. Det er likevel synd at dette går utover Skibladner de neste årene.

Styrelederen i Oplandske Dampskibsselskap, som eier og drifter Skibladner, uttaler at dette vil få store økonomiske konsekvenser. De har også varslet at de kommer til å kreve erstatning for tapet. Ikke bare vil de tape billettinntekter og mulig tilskudd, men også miste interesse og marked i vårt distrikt.

Det vil utvilsomt bli et savn for mange når Svanen ikke blir å se i Vorma gjennom flere sesonger. Den er en stor attraksjon, både lokalt og nasjonalt, og en viktig del av Eidsvolls historie, sjel og særpreg.

Til tross for noen års fravær får man håpe og tro at Skibladner kommer sterkt tilbake når den kan cruise under ny bru i Minnevika og tilbake til sin naturlige rute.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.