Klimaendringer og mer ekstremvær er utfordringer vi kommer til å merke mer av i tiden fremover. Det er gjerne de små stedene i landet med høye fjell, bratte daler og dype fjorder som er mest utsatt. Lokalsamfunn i grisgrendte strøk rammes hardt når flom og ras inntreffer, og de er alltid på vakt, både fysisk og psykisk. Hvis distriktene skal være et reelt alternativ å bo, må det også være trygt å bo her. Da hjelper det ikke å kutte i poster som sikrer tryggheten til folk.

I budsjettforslaget er det i kapittel 1820 Norges Vassdrags- og energidirektorat kuttet i post 22 Flom- og skredforebygging. Postene for tilskudd til flom- og skredforebygging er lik som i fjorårets budsjett, og det er i tillegg budsjettert med en ny post til krise- og hastetiltak.

Norges Bygdeungdomslag mener det er bedre å forebygge enn å basere seg på hastetiltak og å vente med å handle til krisen allerede har oppstått. Vi mener det er viktig å tenke på tryggheten til menneskene som bor i flom- og skredutsatte områder, og ikke leke med deres følelser og behov for sikkerhet i eget hjem.

FOREBYGGING FREMFOR HASTETILTAK

I starten av august var det ras på Jølster i Sogn og Fjordane. Her viser vi til at rassikringen som allerede var iverksatt kan ha bidratt til å redde liv og hjem. Når vi vet at forebyggende tiltak kan redde liv hvorfor skal vi kutte i midlene?

Kutt i midler til forebyggende tiltak kan bety at det ikke blir tatt tak i og satt i gang prosjekter som kan hindre ødeleggelser skapt av ekstremvær. Dette kan gå på bekostning av folkehelse og føre til at unge ikke tør å bosette seg i disse områdene. De mindre lokalsamfunnene må bli sett og styrket, også med tanke på klimatilpasning for fremtiden. Norges Bygdeungdomslag stiller seg skeptiske til at det kuttes ned på midler til flom- og skredforebygging i kapittel 1820 post 22.

Stortinget har også vedtatt at folk skal bo i hele landet. Da er det viktig med et statsbudsjett som legger opp til at det er mulig og attraktivt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.