Det har vært en meget innholdsrik reise. Medieverden har forandret seg siden november 1979 da vi skrev på skrivemaskin, etter hvert med rettetast, og leverte manus til teknisk avdeling som gjorde det om til bokstaver på ei avisside.

Det som ikke har forandret seg, er at verden og lokalmiljøet trenger journalister som rapporterer og undersøker. På 1980-tallet var det nok mye ren referatjournalistikk for å informere innbyggerne om hva som skjedde, hva kommunestyrene vedtok. Det var viktig å referere alle som sa noe i kommunestyret. EUB, og andre aviser, var de eneste informasjonskildene den gang, i dag er det annerledes.

Det er ikke papiravisene som er alene som informanter i dag. Nettverden har kommet. Med nettaviser, Facebook, Snapchat også videre. EUB er med i denne utviklingen og den går raskt. Det er en stor utfordring for mediehusene at så mange konkurrerer om folkets oppmerksomhet. Det viktigste middelet mediehusene har, er journalistikk, ærlig, redelig og etterrettelig.

EUB har forandret seg mye på de årene jeg har vært med og styrt det nyhetsbildet som er servert leserne. Fra å være refererende er det nå viktig å ha lokale saker som fenger. Det vil si at EUB må være kanalen som forteller om ting som skjer i samfunnet på en avbalansert og korrekt måte.

I denne medieverden er den etterrettelige journalistikken som mediehusene står for, viktigere enn noen gang for samfunnet og dermed leserne. Journalistene må få fram konfliktene og uenighetene som mange aktører ønsker å skjule.

Selv en traurig ordfører i en kommune på Øvre Romerike har i dag sin agenda for å få ting igjennom slik han ønsker. Enhver ordfører trenger en presse som går ham etter i sømmene. Men det må være på ærlig og redelig vis.

Den tekniske utviklingen i medieverden går fortere og fortere. Mens papiravisenes store forandring i forrige årtusen var overgang fra storformat til tabloid og etter hvert direkte innskriving, er publiseringstakten nå blitt et vurderingspunkt. Skal saken rett ut på nett eller skal denne godbiten forholdes papirleserne først?

I denne prosessen er en hel yrkesgruppe, grafikerne, så godt som radert bort. EUB hadde på sitt meste opp mot 50 fast ansatte, i dag er det under 20.

Jeg har hatt det privilegium å lede EUBs redaksjon fra 1988 og sett og følt hvilket pulserende liv det er å leve med nyheter døgnet rundt. Men jeg har vært heldig og hatt gode medarbeidere med meg i alle avdelinger som har hatt ett felles mål: Best mulig EUB til lesernes beste.

Takk til leserne, takk til mine kolleger og redaktører. Som avisens nest øverste sjef fra 1988 har jeg «slitt ut» tre redaktører. Dagens ansvarlige redaktør, Roger Aarli Grøndalen, får fra i dag en ung ledergruppe i redaksjonen. Jeg ønsker alle lykke til.

Takk for meg.

Erik Øsmundset var fram til månedsskiftet redaktør i EUB.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.