Ideen bak velferdssystemet vårt, er at lommeboka di ikke skal avgjøre hvor godt liv og hvilke muligheter du har.

Det innebærer tilgang på en rekke velferdsgoder, som gratis skolegang, sykelønn, arbeidsledighetstrygd og helsehjelp når du trenger det. Nå er det på tide å utvide sistnevnte til å gjelde hele kroppen.

Skal du fikse alle andre kroppsplager enn tannproblemer, må du kun ut med noen få kroner i egenandel, avhengig av hvilken instans du skal til.

EN NATURLIG DEL AV KROPPEN

Skal du derimot til tannlegen og få boret et par hull eller trekke et par jeksler, må du ut med flere tusen kroner. Det er helt absurd at tennene dine ikke betraktes som en naturlig del av kroppen. Derfor må nå tannhelse inn i egenandelsordningen.

I dag er det nesten slik at tanngarden du har, kan vise andre om du har feit eller tynnskrapa lommebok. Er du for eksempel student, uføretrygda, barnefamilie eller arbeidsledig og lever på et månedsbudsjett på noen få tusen kroner, etter faste utgifter, så er ikke et tannlegebesøk og 10.000 kroner ut av lomma det første du prioriterer.

Tannhelse er medisinsk behandling av tenner, på lik linje som alle andre kroppsdeler. I dag er det slik at barn frem til de er 18 år har gratis tannhelsehjelp, og det er kun de voksne som defineres til å ha svært store behov som får refundert 45 prosent eller 75 prosent av utgiftene. Hadde vi skulle bygge velferdsstaten på nytt i dag, hadde vi aldri gjort noe så rart som å si at tennene ikke er en del av kroppen.

FOREBYGGE SYKDOMMER

Å ha god helse i munn og tenner, er også en viktig faktor for å forebygge andre sykdommer og lidelser. Derfor vil det å legge tannhelse inn under egenandelsordningen, være med på å redusere utgifter til behandling av andre sykdommer.

Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), har nå foreslått å fjerne refusjon for tannregulering for en større gruppe mennesker, kun for å spare 100 millioner som inndekning av skattekutt til Høyres rike onkler.

Dette er selvsagt helt feil vei å gå. Det skal ikke spille noen rolle om du heter Jørgen Hattemaker eller Kong Salomo. Alle skal ha krav på samme gode tannhelsehjelp, uavhengig av egen lommebok.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.