Det er hyggelig å se at et slikt opplegg engasjerer Eidsvolls foreldre.

Men etterpå tenker jeg: Hvis det er dette foreldrene i kommunen tilbys å ta med hjem for å oppdra ungdommene våre, er det direkte skremmende.

Under temakvelden får vi presentert noe som kalles «fakta», av H.P. Martinsen, en nyfrelst eks-rusmisbruker og torpedo. Han skriker misvisende informasjon og direkte faktafeil til publikum.

Martinsen sier at om ungdommen har røkt cannabis én gang, så er hjernen ødelagt. At man deretter ikke kan snakke til ungdommen «som et vanlig menneske». Det er en absurd og direkte skadelig påstand.

Når ungdommen våkner etter en fest hvor hen har fått i seg cannabis, og oppdager at hjernen ikke er ødelagt, hva får oss til å tro at vedkommende vil tro på det vi sier om andre stoffer?

«Hvis hasj ikke ødelegger hjernen min, kanskje man ikke blir avhengig av heroin?»

SMÅ UTFALL

Vi ser reell statistikk fra Portugal, på at all rusrelatert kriminalitet går drastisk ned ved legalisering. Med hvilket belegg kaller Martinsen politikere som er for legalisering av cannabis hjerneskadet?

Forskningen viser at cannabis kan ha små og subtile kognitive endringer, under kronisk rus. En metastudie (sammenfatning av mange forskningsstudier) gjort av I. Grant i 2003, viser små utfall på hukommelse og læring. Det mest slående funnet var imidlertid manglende funn av betydelige, systematiske og skadelige nevro-kognitive effekter etter avsluttet bruk.

SKREMSELSPROPAGANDA VIRKER IKKE

Forskning helt tilbake til 1970-tallet forteller oss at skremselspropaganda ikke virker. Faktisk viser en del forskning til at skremsel gjør det vanskeligere for ungdommen å holde seg unna narkotika.

Men tørre fakta selger kanskje ikke like mange av H.P. Martinsens bøker og hefter, som han hele tiden refererer til under foredraget sitt. Kanskje det er der man finner svaret på hvordan man snakker til en ungdom som har ødelagt hjernen sin med cannabis?

Amsterdam har hatt en «No Crime» policy i mange år og er Europas minst kriminelle hovedstad. Canada som er et land vi ofte liker å sammenligne oss med, har innført full legalisering av canabisprodukter. Det er vel neppe fordi de har fordømt sin befolkning til rushelvetet.

Har Martinsen skjønt noe all forskningen og stornasjonene ikke fatter? Kan det være at Martinsens stemme ikke burde lyttes til i denne sammenhengen?

STERKE FØLELSER MOT MANGLENDE FAKTA

Det hele blir hamret inn med et budskap fra foreldre som har mistet sin sønn til en overdose. En forferdelig historie som bringer grusomme følelser til overflaten, og jeg forstår så innmari godt hvorfor de vil advare andre. Men sterke følelser veier ikke opp for manglende fakta i en temakveld sett under ett.

Og når det faktisk kommer opp et relevant spørsmål:

- Vet du noe om hva statistikken sier, når det gjelder dem som får et rusproblem, har ofte en eller begge foreldre et rusproblem?

Er svaret fra forebyggingsenheten i Eidsvoll: «Det vet jeg ikke noe om». Hvis det er så, burde ikke hovedinnsatsen vært lagt på disse ungdommene i tilfellet?

TOPP INITIATIV

Som sagt tidligere så syntes jeg initiativet her er helt topp, og jeg er ikke i tvil et sekund om at enhet for forebygging i Eidsvoll gjør det de kan og i beste mening. Selv om gjennomføringen i denne omgang i mine øyne er fullstendig skivebom.

Det ble sagt på møtet at man håper på å få til et lignende arrangement neste år, det håper jeg også, om kanskje med noen andre på scenen. Hva med et par forskere? En lege? Politikere med forskjellig ståsted?

Nå har skremselspropagandaen og holdningskampanjene fått ødelegge for oss i 30 år, med en stadig stigende kurve av misbruk som følge, er det ikke på tide å kanskje gjøre noe nytt?

Hvis vi skal få ungdommene til å stole på de voksne, er kunnskapsbasert ærlighet kanskje et bedre sted å begynne?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.