Tirsdag (i dag 12. mars. red.anm)skal kommunestyret stemme over hvorvidt den nye skolen på Tynsåkjordet skal bygges for å romme tre eller fire parallellklasser på hvert trinn.

Kommunen bestilte en befolkningsprognose fra Norconsult i 2018, og denne anbefaler klart å bygge fire paralleller. Denne prognosen vil politikerne nå gå bort fra, til tross for at den er lagt til grunn for all annen utbygging i kommunen, fordi de ønsker å spare penger. Vi er for politikere som har et edruelig forhold til å forvalte fellesskapets midler, men i et langsiktig perspektiv mener vi at det billigste alternativet er uklokt.

Her er tre gode grunner:

1. Det blir vekst, enten dere tror det eller ei

Sundet har Romerikes råeste antall togavganger per innbygger, og like lang transporttid til Oslo som det Jessheim har, men mye lavere boligpriser. Veksten i kvadratmeterpris på boliger nær Sundet, antall pendlere på morgentogene og gode tider for den som har en romslig parkeringsplass å selge til en utbygger viser at interessen er der. Vi kommer til å se vekst, og det at Sundet er et knutepunkt ble tillagt avgjørende vekt da departementene til slutt ga kommunen lov til å bygge på dyrket mark. De statlige planretningslinjene for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging har som mål at vekst skal skje i og rundt samferdselstilbudene, slik som i Sundet. Her er det mye potensiale!

Selv om den umiddelbart planlagte veksten kommer i form av leiligheter til voksne uten barn, vil mange av de kommende leilighetsbeboerne flytte fra eneboliger i Styrilia, Elstadlia og Brennlia, områder som huset mange skolebarn i forrige generasjon. Barnefamiliene kommer, så sant vi har hus å tilby.

Vi ønsker at Eidsvoll kommune skal være attraktiv for barnefamilier som vil forme gode liv i Grunnlovsbygda (og legge igjen skattepenger i kassa). Ressurssterke innflyttere krever gode skoler, og det bør vi gi både dem og oss andre som allerede er med på spleiselaget. Vi ønsker oss flere barn i bygda!

2. Framtida er nå: Vi er allerede på tre paralleller

Utdanningsdirektoratet har slått fast en ny norm for gruppestørrelser i barneskolen. Fra høsten 2019 skal gruppestørrelse være 15 elever per lærer på 1-4. trinn og 20 på 5.-7. trinn.

Om vi kikker på skolekatalogen for 2018/2019 kan vi telle opp følgende:

1. trinn: 46 elever fordelt på to paralleller

2. trinn: 59 elever fordelt på tre paralleller

3. trinn: 41 elever fordelt på to paralleller

4. trinn: 50 elever fordelt på tre paralleller

5. trinn: 48 elever fordelt på to paralleller

6. trinn: 49 elever fordelt på to paralleller

7. trinn: 52 elever fordelt på to paralleller

Vi tar det for gitt at man ved bygging av ny skole har tenkt å følge Utdanningsdirektoratets retningslinjer, selv om det ikke er mulig fra høsten av. Tenker dere å flytte grensene for skolekrets i nærmeste framtid, eller kanskje innføre et kvotesystem for innflyttere slik at vi ikke slipper inn for mange elever i allerede fulle årskull? Her etterlyser vi en plan!

3. Det står om barnebarna

De av oss som har bodd i Eidsvoll en stund, husker hvor lenge det har vært snakk om ny Vilberg skole.

Vi husker at det også på 90-tallet var nødvendig å sitte med vinterjakke inne i gamlebyggets klasserom på vinteren og den umiskjennelige lukta av kjeller i «nybygget» som nå huser skolefritidsordningen. Den gangen gjorde det ikke så mye, for da hadde vi fremdeles eget sløydrom, så ingen av barna var nødt til å risikere helsa med å være der lenge om gangen. Slik er det ikke lenger, skolen er tomme for spesialrom og alle klasserom er fylt til randen.

På femte trinn sitter elevene så tett at det er svært vanskelig for lærerne å gi tilbakemeldinger til hver enkelt elev, for ikke å snakke om å skille litt for gode venner fra hverandre for arbeidsroens skyld. Å ha fire elever på armlengdes avstand gir utfordringer for arbeidsmiljøet, og elever kommer ofte hjem med hodepine, godt hjulpet av et ventilasjonsanlegg som ikke er dimensjonert for denne typen påkjenninger.

FLERE INNBYGGERE

Om kommunen nå bygger en skole som er for liten, frykter vi at det innen kort tid vil bli lignende tilstander. Noen av oss har så små barn at vi rekker å se noe til den nye skolen, mens for andre står slaget nå om barnebarna. Vi har ikke tiltro til at kommuneøkonomien vil være så romslig at en tiltrengt påbygning vil komme innen rimelig tid eller regninga totalt sett blir lavere av å bygge i to trinn. Sentrumselevene har hatt bygdas dårligste lekeplass i en årrekke, ikke la dem leke på en byggeplass.

Det er noe som heter å spare seg til fant (eller å pisse i buksa for å holde seg varm). Kjære politikere: Om dere virkelig mener at vi er for få i Sundet til å betale for fire paralleller – hva med å fri til noen flere innflyttere? Vi bør kunne lokke med splitter ny og svært god barneskole.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.