Uttalelsen om den rasktbyggende boligblokka kom i en samtale jeg hadde med én Jessheim-patriot her nylig. Vedkommende satte det selvsagt helt på spissen, alle skjønner det.

– Hvordan skal jeg kjøre i den rundkjøringen nå? Er det fortsatt en rundkjøring der? Personen satte det fortsatt på spissen, men det sier mye om hvor raskt byen – regionsenteret på Øvre Romerike – vokser.

Fortetting snakker alle om. Og de gjør det med iver. Først og fremst sentrale myndigheter, men alle er skjønt enige om at Jessheim skal vokse, og at det skal skje raskt.

13 heisekraner i bybildet

For mens man i andre tettsteder fortsatt er mest opptatt av å diskutere for eller imot utvikling, og dermed også nødvendig utbygging, har det liksom aldri vært noen tvil på Jessheim. Det skjer mye – og det i et forrykende tempo.

– Fra kontoret mitt telte jeg 13 heisekraner her om dagen, sa Tore Kværner under et byforedrag tidligere i år.

Der spådde han også at Jessheim snart blir den kuleste byen i Norge. Til sammenligning har det stått én heisekran i Sundet – og det har gjort det lenge.Nå kommer det riktignok snart flere dit også, men det setter et slags bilde på utviklingen.

Men i et slikt lys er det viktig å huske på tradisjonene – historien. Denne må leve videre. Og det gjør den også på Jessheim. Som med de gamle bybygningene langs Storgata. Eller gjennom Jessheimdagene som gjenoppsto i 1999 og har vært der siden.

Kan ikke overvurderes

I en kommune og et bybilde med så stor tilflytning kan det nesten ikke bli satt nok streker under slike tradisjoners betydning. Jessheim har Nordbytjernet, Ull/Kisa og, ja nettopp, Jessheimdagene, sier Tonje Brenna.

Byen har naturligvis mye mer å glede seg over, men det er noe med det som er med på å gi et sted identitet, sjel, levende historie og en fellesskapsfølelse. På Jessheimdagene treffer du naboen du ikke visste du hadde, bikkja i gata, folk du ikke trodde du kjente og folk du gjerne vil kjenne.

Slikt blir aldri viktig nok. Og derfor er det bare å ringe rundt alt du kan tenke deg å oppleve først som sist under Jessheimdagene, enten du er liten eller stor, gammel eller ung, nabo eller venn, kjent eller ukjent. Tradisjonene bærer historien videre – spesielt i en by i rivende utvikling.

Og med Diaz i sentrum kan det liksom aldri bli feil.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.