Han hadde da med interesse betraktet en plakat jeg bar der det sto «Ullensaker – Stem – Grunnlovskomiteen». Anledningen var besøk av NRKs sommertog, og karen mente altså at Grunnlovskomiteen som ble nedsatt av Ullensaker kommune i 2014, nå var tre år for seint ute. Og naturligvis hadde han rett, bokstavelig talt. Men går det egentlig an å være «tre år for seint ute» når det gjelder å verne og styrke folkestyret? Er det ikke slik at demokratiet må vernes om alltid og hele tiden? I tre år? I tretti år? I tretti ganger tretti år?

Det er så lett å miste folkestyret. Det er nok at presidenten i Venezuela skriver ut en folkeavstemning, som det så «tukles» med, slik at det folkevalgte parlamentet settes til side. Det er nok at den polske presidenten får vedtatt en lov om at det skal innføres politisk sensur i landet og at domstolene skal miste sin frihet.

Den viktigste vaksinen mot slike tilstander er at folk er aktive og ansvarlige for seg og sine. Å stemme i frie valg, slik vi skal gjøre i september, er i mange land bare en drøm. Derfor Ullensaker: Stem! Da blir det aldri tre år for seint.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.