Flertallet av politikerne i Eidsvoll har gjennom flere runder stått på sitt om at ny Vilberg skole skal bygges på Tynsåkjordet. Nå kommer det fram at rådmannen ikke vil betale ordentlig ,i alle fall etter mitt syn, for de ca 45 målene som skoletomta utgjør. Striden står nå plutselig om prisen.

Ekspropriasjon

Politikerne i Eidsvoll kommune vurderer nå å tvinge til seg denne tomta gjennom en ekspropriasjonsak. Så vidt jeg vet må området være regulert til formålet før slik sak kan fremmes. Altså har Eidsvoll i sine planer nå sagt at arealet skal brukes til offentlig formål/skole.

Var det for å unngå å betale skikkelig for dette arealet at man holdt det unna kommuneplanen i 2015? Håper fylkesmannen/staten ikke godtar slik triksing. Hva er så prisen for slikt areal til offentlig formål? Den ligger vanligvis 10 til 100 ganger så høyt som prisen på areal til jordbruksproduksjon.

Det går fram av ordførerens svar på spørsmål i kommunestyret at Eidsvoll kommune bare vil kjøpe dette for en pris som om det skulle brukes til jordbruksproduksjon framover. Areal til offentlige formål kjøpes til langt høyere pris andre steder.

Her roter rådmannen/politikerne det ordentlig til synest jeg. Som grunneier selv føler jeg meg ordentlig provosert av å lese slikt. Hvorfor er det grunneiere, som oftes jordbrukere, som skal tape når det offentlige gjør inngrep ? Hvorfor er ikke dette arealet like verdifullt som utfyllinga på Sjoldnestangen ved inngangen til Sundet ? Her viser taksten kommunen har fått utarbeidet at de 6,2 daa de vil selge, har en antatt verdi på ca 26 mill. Er det bare triksing med kommuneplanen som gjør at Tynsåkjordet er mindre verdt?

Kostnader til rettsak

Ved ekspropiasjon må kommunen dekke alle kostnader. Også de juridiske kostnadene til grunneieren. Totalt antar jeg dette vil overstige det Eidsvoll kommune så langt har tilbudt grunneier. Hva driver man med?

Forhåndstiltredelse

Dette kan ta lang tid. Fylkesmannen kan gi kommunen tillatelse til å ta tomta i bruk før det har vært rettssak om prisen. Men jeg forventer at fylkesmannen hører begge parter før avgjørelse blir truffet. Og det kan ikke være en selvfølge at Eidsvoll får tiltredelse her før rettssaken om prisen er avgjort. For Eidsvoll har hatt andre tomtemuligheter som kunne vært brukt og det må fylkesmannen også se til. Rådmannen foreslo en annen løsning.

Prisen

Såpass sentrumsnært areal til offentlig formål i denne størrelsen vil i Eidsvoll i mitt hode ligge på ca 15 - 40 mill kr. Dette må flertallet av politikerne i Eidsvoll ha tatt høyde for ved sitt valg av tomta på Tynsåkjordet. Vil man ha dette for en tidel av denne prisen kommer det jo inn at Tynsåkjordet ble valgt ut fra bl.a pris i stedet for som rådmannen foreslo å kjøpe noe areal ved nåværende Vilberg skole. Slike vurderinger var neppe framme når kommunalministeren overprøvde fylkesmannen og ga Eidsvoll kommune lov til å bygge skole på Tynsåkjordet.

Blir det omkamp om plassering av Vilberg skole ?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.