Fargerike og oppfinnsomme inntil det absurde kunne inntrykkene være.

I min spede ungdom, husker jeg, var raggsokker i joggesko på moten i et års tid. Det var på Oslo vestkant. Ungdom på østkanten av Oslo hadde sine greier, der var nok motene mer proletære, og klassemessig riktigere enn på vestkanten. Joggesko, de dyre med tre striper, var uoverkommelig kostbare for en ofte trang østkantøkonomi. Men mye dongeri og slitte gensere var helt vanlig.

Brylkrem og brødskalker

Felles for begge bydeler, øst og vest, var inntil videre når det gjaldt gutta, og inntil Beatles for alvor slo igjennom, kort hår og helst såkalt cutting i nakken. Brylkrem husker jeg fra mine siste år i barneskolen, hårkremen som holdt guttesleiken på plass, med den stilige Elvis-bølgen rett over panna. Jentene ville ved hjelp av hårspray og masse tupering ha håret høyt og luftig, og fikk de ikke det helt til, så brukte de, gud hjelpe meg!, i tuperingens glade dager på 60-tallet, BRØDSKALKER under håret for å få håret til å se høyt og luftig ut. Det verserte en del rykter om mugne og illeluktende loffskalker! Etter noen dager, av og til uker, var brødskalken absolutt helsefarlig. Ikke engang småfuglene ville ha den etter bruk.

Noen år jobba jeg med ungdommer fra Oslo, særlig fra nord og øst i byen. Jentene hadde en periode en merkelig idé om at helsetrøyer var det riktige plagget under(!) skinnjakka. Helst skulle trøya være litt godt brukt. Gutta ville gjerne kle seg voksent, men i tida jeg snakker om nå, 90-tallet, var i alle fall hettegensere og løse jeans in. Langt hår på gutta, gjerne litt uflidd, hadde gjort sitt uimotståelige innrykk. Noen falt for tunge militærboots, nokså upraktisk fottøy, egentlig. Og så dukka også jentemoten buffalo-sko opp, platåsko med sine enorme såler på flere centimeter over bakken. Og slengbukser!

Grilldress og Glitter

Åttitallet var mye preget av de popikoner som Madonna, Michael Jackson og våre egne i gruppa a-ha. Ellers var tiåret også merka av at piercingen gjorde sitt inntog, med hull i øyebryn og tunga og andre unevnelige steder. På nittitallet slo for alvor grilldressen igjennom. Den kan det sies mye om, men vakker var den i alle fall ikke! Og nå dukka også de syrevaska olabuksene opp, gjerne med rifter og hull. Grilldressen kan for øvrig sees den dag i dag, og ikke så sjelden, både på unge og eldre, jenter og gutter, menn og kvinner. Fra åtti- og nittitallet husker jeg særlig leggings og pannebånd, inspirert av idoler som Jane Fonda og av filmene Flashdance og Fame.

På TV gikk serien Dynastiet som en epidemi over store deler av verden, og nordmenn var til de grader fengsla av de moteriktige antrekkene med glitter og stas. Amerikanske serier skapte i det hele tatt moter, særlig for dem mellom femten og førti. Menn lot seg inspirere av hockeysveisen til MacGyver og stilen til duoen Crockett og Tubbs i Miami Vice. Særlig Don Johnson i rollen som Crockett var et forbilde, med sine lyse, løse dresser med T-skjorte inni jakka. En mote som ikke var utprega delikat, var bukse som satt så langt ned i livet at rumpesprekken var godt synlig. Og den er jo bare blitt mer synlig med åra.

Glem heller ikke å ta turen innom Fretex sin nettbutikk eller nærbutikk, som stadig oppdateres med nye plagg og unikt tilbehør hver uke. Kanskje finner du klær som er inspirert fra 80-tallet, eller noe annet du har vært på jakt etter lenge? Husk også at du kan finne bruktfunn fra andre tiår, slik som unike plagg fra 70-tallet eller klær fra 50-tallet.

Vi sees!

Nei, forresten! Jeg fikk beskjed fra Vegard Storbråten Øye, nyhetsredaktør i EUB, at jeg var sparka fra «Invitert»-jobben. Mine skriverier starta jeg med den gangen blekka hette Eidsvold Blad, og det er omtrent tjueto år og tre måneder sia. Åttito «Mitt Hjørne» blei det de første åra, seinere plussa jeg på med «Invitert». Dem har jeg ikke tall på, men det første, hvis jeg ikke tar feil, blei skrevet i november 2005.

Jeg takker lesere av mine «Hjørner» og «Invitert» for utvist tålmodighet, toleranse og en god del muntlige og skriftlige reaksjoner på mine skriverier!

Flere Invitert fra Egil Ramdal:

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.