Svensk mønster?

I Sverige serveres alle elvene et varmt lunsjmåltid midt på dagen.

Om vi på Romerike skal kopiere dette vil det koste kommunene flere hundre millioner bare i investeringer. Storkjøkken må bygges ved hver skole. Kantine må bygges. Skolenes skolekjøkken/heimkunnskapsavdeling holder ikke mål til dette. Bl.a. vil Mattilsynet stille store krav til utforming av disse. Det er vel kun noen få ungdomsskoler som oppfyller disse kravene i dag.

Fagpersoner må tilsettes. Kokk, serveringshjelp m.m.

Dette er utopi med den kommuneøkonomien vi har i dag.

Skal dette gjennomføres må staten bla opp med de milliardene dette vil koste kommunene. Selv der i gården tror jeg ikke man har full oversikt hva dette vil koste alle landes skoler.

Tørrmat?

Selv et gratis måltid med tørrmat vil koste mye. Hvordan skal denne bespisningen skje?

Få skoler har kantine til alle elevene. Hvem skal kjøpe inn, oppbevare og servere og rydde bort og vaske opp? Og hvor skal dette skje. Engangsbestikk o.l. er jo miljøbelastende så her må det vel ordentlig utstyr til med påfølgende rydding og vasking. Storkjøkkenmaskiner som skal ta unna etter bespisning av 300 elever på kort tid må på plass. Og hvordan skal dette organiseres? Alt bør skje i løpet av maks en halv time.

Jeg antar at mange foresatte har arrangert bursdager hjemme med hele klassen til stede. Da har man fått følt litt på kroppen hva dette går ut på. Dette går ikke av seg selv.

Lærerne flest er i dag blitt pålagt så mange oppgaver ut over undervisning at det vil være rett og slett dumt å omdisponere deres arbeidstid til noe av dette også.

Hvor mange stillinger vil dette koste bare i Eidsvoll? Og hvor skal disse pengene komme fra om dette skal dekkes innenfor nåværende budsjettrammer uten store statlige tilskudd?

Eller tenker man seg å kjøpe inn ferdige matpakker som elevene henter på et lager i skolen slik det som oftest skjer med skolemelkordningen vi har i dag?

Den tradisjonelle matpakka holder i

Så vidt jeg vet har mer enn 95 prosent av alle barneskoleelever med seg skolemat hver dag hjemmefra. Utover på landsbygda antar jeg tallet er enda høyere.

Hvorfor innføre en kostnadskrevende ordning til mat når det skolene virkelig trenger er flere lærere til undervisningen.

All forskning sier at det er læreren som er den faktoren som betyr mest for elevenes læring. Bygninger, materiell, mat m.m. betyr mindre.

Mitt utgangspunkt er at pengene må brukes til det som betyr mest.

Staten Norge har selvsagt råd til et ordentlig skolemåltid som i Sverige. Men de som styrer i Norge både før og nå vil visst heller ha «penger på bok»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.