Venstre har lenge vært opptatt av vern av myr, og har fått gjennomslag i Stortinget både for å fase ut bruken av torv og for å forby nydyrking av myr.

Fordi vern av myr er viktig for å bevare artsmangfold og begrense klimagassutslipp og fordi vi trenger myra som flomvern i møte med klimaendringer. Men vi trenger også sentrumsnære utbyggingsområder, og det stiller oss noen ganger overfor vanskelige avveiinger. Nannestad Venstre er utfordret av Sonja Irene Nore, leder i Øvre Romerike Natur og Ungdom, som er skuffet over at vi støtter utbygging av Bjørkåsen boligfelt, som innebærer å bygge på deler av Bjørkemåsan.

Når befolkningsveksten er sterk er det å gjøre gode avveininger mellom vekst og vern vanskelig. Men det er helt nødvendig. Gjennom regional plan for areal- og transport for Oslo og Akershus har alle kommunene i Akershus fått pålegg om å konsentrere vekst i boliger og arbeidsplasser i utvalgte sentrum og kollektivknutepunkter, og det er laget retningslinjer for hvordan vekst og vern skal avveies i ulike områder.

Når vi nå har vedtatt vår kommuneplan er dette hensyn vi har vært forpliktet til å ta.

Flertallet i Nannestad kommunestyre, inkludert Venstre, har ønsket en utbygging på Bjørkåsen fordi det er sentrumsnært og vil bygge oppunder samordnet areal- og transportplans mål om at trafikkveksten skal tas med kollektivtrafikk, sykkel og gange. Det er åpenbart krevende for Venstre å gå inn for en utbygging som innebærer nedbygging av myr, men i dette tilfellet veies viktige vernehensyn opp mot hverandre, alternativet ville ha vært å bygge sentrumsnært på dyrka mark. Det mener Nannestad Venstre er et enda dårligere alternativ.

Vi vil takke Øvre Romerike Natur og Ungdom for deres engasjement for myrvern og håper at de også ser helheten av hvordan ulike vernehensyn må veies mot hverandre; både myrvern, jordvern, vern av friluftsområder og ikke minst kulturminnevern.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.