At det ikke er noen liten by vi har fått, ser vi overalt. Stengte veier, heisekraner, tungtransport, innsnevring av gater på grunn av nye murkolosser som spretter opp på hver liten tomt!

«Største by i Akershus, snart like stor som Hamar og større enn hele Eidsvoll kommune», kunne ordfører Staahle blant annet stolt fortelle. «Opptil 700 boliger i år, 500 hvert år framover med et realistisk tall på 13.500 boliger til cirka 50.000 innbyggere i 2030»!

En enorm byggeaktivitet – gigantomani etter min mening! Hva med infrastruktur, vann, kloakk – trafikk?

Arkitekt Erik Prøsch poengterte viktigheten av en reguleringsplan for sentrum, et fokus på møteplasser for kulturopplevelser, aktivitet og refleksjon, samt grønne lunger og parker. I tillegg nærhet til fritidsaktiviteter, samt at Jessheims særpreg skal ivaretas.

Lokal utbygger Tore Kværner var engasjert om sine mange ideer. Hans eiendomskvartal Skovly settes opp med boliger, butikker, kinoer og så videre, med opptil 850 parkeringsplasser i underetasjen. Jeg ser at han i buen over gata har satt inn vakre, mangefargede glassruter. En hyllest til regnbueflagget og de forskjellige legninger kanskje?

Han klarer nok sikkert etter hvert å skape «den kuleste byen» med sine midler og ideer! Men foreløpig er det altfor trangt og uten identitet!

Fra flere av innlederne kom det ønsker om at innbyggerne må komme med innspill til byutviklingen.

En «byplankomité» skal igangsettes. Med hvem? Administrasjonen, politikere, grunneiere, utbyggere? Eller er det med representanter fra folkedypet? Ifølge store deler av befolkningen har utbyggerne hittil fått altfor stor innvirkning på byggeprosessene!

Et innspill er å sørge for at store deler av vårt bynære Langelandsfjell får satt opp markagrenser. Nedre del blir utbygd, men resten av skogen må bevares til glede for friluftsliv og -aktiviteter. Ordføreren lovte selv å gå inn for markagrenser på et møte med ham.

Befolkningen ble i våres oppfordret av kommunen til framsetting av bevaringsforslag for viktige små og store friområder. Det er for lengst gjort. Men ingen tilbakemelding har vi fått verken på markagrenser eller friområder. Hvorfor det?

Innspill to: En annen viktig sak Prøsch nevnte: Jessheims særpreg skal ivaretas! Ikke mye igjen av det! Bare de gamle trehus i byens eldste hage, Vegeleiendommen. Stedets gamle trær er ulovlig fjernet og hus står for fall på den vernede eiendommen. Men kommunen kan kjøpe stedet tilbake og la noen med pietetsans ta hånd om utviklingen. Representanter fra Fortidsminneforeningen eller Historielaget kanskje?

Jessheim/Ullensaker har ett område som er kommunens stolthet, nemlig Nordens største gravhaug, Raknehaugen, en stokkepyramide! Arkeologene har funnet beinrester i haugen som er eldre enn 3000 år, og sagnet sier at kong Rakne ble begravd der. Haugen har gjort kommunen kjent langt utover landegrensene, og den blir årlig besøkt av busslaster med turister.

Innspill tre: I Villa Sole-museet burde man sette opp en modell av mini-Raknehaugen som opplyser om stedets betydning.

Private Raknehaugens Venner har på eget initiativ satt plassen i vakker og presentabel stand med nyoppsatt gapahuk under tak, Raknehuken, som jevnlig besøkes av blant annet skoleelever og barnehager. En fin natursti er under opparbeiding og det er dyktig guiding i sommerhalvåret. Noe er finansiert av kommunen, men ellers kan innbyggerne bidra med medlemskontingent eller gaver.

Men, her kommer innspill fire: De mangler en kjempeviktig nødvendighet på området, nemlig en do eller to! Det trengs umiddelbart! Lokale utbyggere, håndverkere, kommunen må bidra med midler og arbeid og sette opp, tilpasse doer til det særegne stedet.

Folkemeningen skal bli lyttet til, bedyret man på møtet. Men blir man det, og gis det noen tilbakemelding på innspillene? Jeg venter i spenning.

Rettelse:

I papirutgaven av dette leserinnlegget har det kommet med en misforståelse angående fremtidig bruk av Villa Sole. Berit R. Ruud oppklarer:

Jeg viser til innlegget mitt om byutviklingen.

Når det gjelder Villa Sole, har jeg dessverre misforstått Tore Kværner.  Jeg forsto det slik på møtet søndag at Villa Sole, i tillegg til å levere kulturopplevelser og servering, også eventuelt skulle gjøres om, bygges ut til å bli et mini-Guggenheim-museum!

Slik er det ikke.  Han ivret for at museet som nå er på Gardermoen, etter hvert må sentraliseres på Jessheim. Det er veldig bra! Mange andre har også ønsket og foreslått dette i årevis!

Jeg ønsker lykke til med Villa Sole som et sentrum i Det historiske Jessheim, håper på et snarlig nytt museum - og beklager feilen!

Berit R. Ruud

Den delen av leserbrevet som angår Villa Sole er fjernet fra teksten over. Red.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.