Helt konkret fremmet de syv krav til matomsorg ved norske sykehjem. Nannestad Høyre tar imot utfordringen og ønsker dette på dagsorden.

Bakgrunn for den belyste utfordring: Norstat har gjort en spørreundersøkelse på vegne av Forbrukerrådet. Blant de spurte mener nær to tredjedeler at underernæring blant eldre er et stort problem i Norge. Forbrukerrådets undersøkelse viser at bare 42 prosent mener at norske sykehjem tar mat og ernæring på alvor. Helsedirektoratet anslår dessuten at en betydelig andel (inntil 60 prosent) av eldre brukere av kommunenes tjenester er underernærte eller i ernæringsmessig risiko.

Slik kan det gjøres:

Sammen med Kost- og ernæringsforbundet har Forbrukerrådet besøkt en rekke sykehjem landet rundt. De har laget en rapport fra sykehjemsbesøkene som viser at små grep kan gi store forbedringer i matomsorgen. Åfjord helsesenter, Ørnes sykehjem og Smidsrød Helsehus er noen av landets sykehjem som Forbrukerrådet forteller at får til å tilby velsmakende og næringsrik mat, og samtidig skape fellesskap og gode måltidsopplevelser.

Forbrukerrådet etterlyser politikere og ledere i eldreomsorgen som er modige nok til å sette maten, kjøkkenet og ansvaret for måltidene høyt på dagsordenen. Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet krever at:

Alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitikk som gir våre eldre appetitt på livet.

Alle mottakere av pleie- og omsorgstjenester må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud.

Det må legges vekt på å skape trivelige rammer rundt måltidene med fokus på sosialt fellesskap.

Det må legges til rette for individuelle ønsker og behov, innflytelse på matvalg og involvering av pårørende.

Det må gjennomføres regelmessige bruker- og pårørendeundersøkelser.

Viktigheten av det gode måltid må forankres hos ledelsen på sykehjemmet og i kommunen.

Alle ansatte må ha god forståelse av betydningen av god matomsorg for eldres helse og livskvalitet, og de må ha kompetanse på oppgavene som skal utføres.

Nannestad Høyre foreslår følgende:

Det legges fram en sak til politisk behandling i Helse- og omsorgsutvalget som forteller hva som er Nannestad kommune sin nåværende mat- og måltidspolitikk ved sykehjemmet, bofellesskap for eldre og i hjemmesykepleien. Saken må gi klarhet i hvordan kommunen oppfyller kravene fra Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet, og hvilke forbedringsområder som finnes

Det legges frem en sak til politisk behandling i Helse- og omsorgsutvalget som forteller om konsekvenser og muligheter for å flytte tidspunkt for servering av middag ved sykehjemmet til kl. 16:00.

NB! Flytter man middagen fra klokka 13 til klokka 16 kan personalet på sykehjemmet bruke denne tiden til mer aktivisering av de eldre i dette tidsrommet. På dagtid er det flere ansatte på jobb – enn hva det er på kveldsvaktene. Da blir det en vinn-vinn-situasjon.

Denne saken blir fremmet som interpellasjon fra Høyre i kommunestyret den 30. mars.

Anette Struve Øistad og Christian Bendz

Nannestad Høyre

LES OGSÅ: Tass skal jobbe på sykehjemmet i Nannestad

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.