Det sterktvoksende stedet i Eidsvoll med mest folk, har en ubrukt kinosal stående. Ubrukt som kino, vel å merke. Det er både blues, gamle bilder og konserter der. Noen av arrangementene fyller salen stadig vekk, andre er litt mer beskjedne. Kino med levende bilder og lyd er heller sjelden vare, fordi det ikke er verken kinomaskiner eller videoutstyr der.

FRISTENDE

Derfor kom ideen opp i Søndre Eidsvoll 60+, den 50 år gamle seniorklubben, om å ta fram den store filmskatten av levende bilder Grunnlovsbygda har. Kanskje ingen andre bygder i Norge har mer filmdokumentasjon, enn det Eidsvoll har. Mest takket være to energiske filmamatører, Odwar Sveen og Sverre Tyskerud, men også takket være aktiviteten til TV Eidsvoll fra 1983 til 2004. Samlet er det tusenvis av timer med levende bilder – og opptakene er fra 1950-åra opp til vår tid.

Denne store filmskatten lå der bare, men fristet historiebevisste til å vise den fram – én gang til, kanskje for aller siste gang.

Eidsvollfilmene fra 1970 og 1985 har det eldste dokumentarstoffet, og begge er unike, produsert på 16 millimeter etter datidas profesjonelle krav. Resten er 8 millimeter amatørfilm og videokvaliteter av ymse slag.

BLI KJENT I BYGDA!

Ideen med lokalhistorie på kino, var å friske opp hukommelsen hos mange eldre innbyggere, gi nye innbyggere innsikt i bygdas identitet – og være åpne for alle som liker historie.

Så tenkte de hvordan det kunne gjøres – og satte i gang! Etter tre ganger, den siste tirsdagen i månedene januar, februar og mars – er oppslutningen fantastisk!

Både nær historie fra de siste årene godt hjulpet av fotograf Bjørn Hytjanstorp, og historie fra tidligere årtier, får plass i de to timene hver gang.

Mellom 40 og 50 filmer venter på tur, men det er trolig over 100 programmer som kan vises – med historisk ro og alvor, eller med glimt i øyet. Etter hvert kommer det perler på rekke og rad.

SÅ LEVENDE

Det morsomme med levende bilder og lyd er at det formidles dokumentarisk. Stemmene, ansiktene, stedene skaper helheten. Selv om bare stedene er tilbake, er det direkte flott når lektor og lokalhistoriker Eirik Sundli er guide på besøk til alle minnesmerker, og når Kåre Torgunrud viser rundt på Mjøssamlingene på Minnesund. Leif Herbrand Eriksen vandrer og forteller langs Andelva, og Sverre Tyskerud forteller om sitt nesten 100-årige liv.

I 1987 fortalte alle de overlevende norsk-engelske agentene som hadde operert i distriktet under krigen, om sine opplevelser. Historiene er helt unike!

– Et folk uten historie er et folk uten framtid, blir det sagt.

Gjør noe med det!

LES OGSÅ: Barndommens mange sider

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.