Det er mange under 18 år i Eidsvoll som i dag sliter med rus. Svært mange. I følge Ungdata-resultater har Eidsvoll Kommune store utfordringer knyttet til rus blant barn og unge. Den viser at hele 25% av gutter i 3. trinn har brukt cannabis, som et eksempel. 5 prosent av ungdomsskoleelevene som ble spurt i Eidsvoll kommune, sier at de hadde brukt hasj eller marihuana det siste året. Det er svært vanlig å bruke rus, og det er lett tilgjengelig over alt i bygda vår. En skremmende utvikling!

Ungdom i faresonen for å utvikle et risikofylt og skadelig bruk/misbruk av alkohol og narkotiske stoffer, blir ikke henvist til en kommunal rustjeneste eller annen hjelp i kommunen, ifølge «fortvilt pappa». Det finnes rett og slett ikke! Det viser seg at politiet i større grad kommer i kontakt med unge brukere via ruskontakter. Det er behov for en styrking med ambulant oppsøkende lavterskel-virksomhet for denne aldersgruppen, slik at de fanges opp så tidlig som mulig.

Hva gjør Eidsvoll Kommune med rusproblematikken? Hva kan vi gjøre? Vi kan ikke lenger sitte med skylapper og tro at dette går over av seg selv.

Vi kan se til nabokommunen Nannestad og lære av dem, som allerede har svært god erfaring med egen prosjektleder for rusforebyggende arbeid.

Eidsvoll Høyre ønsker at vi oppretter en prosjektstilling for en ruskoordinator fra 2020-2022 som jobber med rusforebyggende arbeid for barn og unge i alderen 13-20 år. Målet er å implementere et helhetlig rusforebyggende arbeid i kommunen, i tett samarbeid med helse, skoler og politi. Dette vil gi oss en kompetanseheving blant foreldre og lærere gjennom koordinatorens rolle. Her handler mye om uvitenhet, og det er på tide å ta ansvar for å snu trenden!

Vi kan søke prosjektmidler til stillingen i fylket, gjennom tilskuddet for styrking og utvikling av rusrelatert arbeid i Eidsvoll Kommune i et forebyggende perspektiv. Hva venter vi på?

Konkrete oppgaver:

  • Rådgiver for kommunenes ledelse i forhold til status rus og ungdom
  • Tett samarbeid med ungdomsskoler og videregåendeskole
  • Opplæring ansatte i skole og barnevern opp mot tegn/symptomer for rusmisbruk
  • Samarbeid med kommuneoverlege/helse
  • Hasjavvenning (HAP), sertifisert for å lose ungdom gjennom hasjavvenning.
  • Foredrag i alle klasser
  • Rusrådgiver/veileder på skolene i et gitt tidspunkt for ungdom som vil snakke om rus

Har vi råd til å la være?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.