Den 18. mai 2016 ga regjeringen tillatelse til oljevirksomhet i Barentshavet, lenger nord enn noensinne. Norge ønsker heller ikke ta ansvar for utslippene fra den oljen vi eksporterer. Dette er brudd på grunnloven, derfor går Natur og Ungdom og Greenpeace til klimasøksmål. Paragraf 112 i grunnloven sier blant annet at «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» samt at staten aktivt skal ivareta dette. Regjeringen mener de følger denne loven, samtidig som de vet at:

Utslipp fra fossilt brensel, som olje og gass, er det største bidraget til menneskeskapte klimaendringer.

Norge eksporterer 500 millioner tonn CO2 hvert år i form av fossilt brensel.

Forskning viser at å avslutte norsk oljeproduksjon vil redde kloden for tre ganger Norges nasjonale utslipp hvert år.

Nedtrapping av olje er altså det viktigste og mest betydningsfulle tiltaket vi kan gjøre for nå 2- gradersmålet. Det vet regjeringen, men tar stilling til det?

verdens oljedealer

Norge eksporterer 500 millioner tonn CO2 hvert år til utlandet. Vi skryter sånn av at vi har verdens “reneste” olje og at produksjonen er så bra. Men tall fra SSB viser at 98% av utslippene kommer når man brenner oljen, ikke når man utvinner den. Så staten kan smøre på så mye de vil. Den stygge sannheten er at Norge selger sine problemer og deretter skylder på kjøperne. Dette er ett av ankepunktene som lagmannsretten skal behandle. For at verden skal gå fremover, må Norge ta ansvar for all olje, både det vi utvinner òg det vi eksporterer.

Økonomisk uforsvarlig

Statens eneste motivasjon for denne oljeboringen har vært økonomi. Men hva skjer når oljeboring ikke er like lønnsomt som vi antar? Det viser seg at staten har lagt feilaktige beregninger til grunn når de delte ut oljelisenser i Barentshavet. I september 2017 kunne vi lese i Teknisk Ukeblad at en skrivefeil i dokumentene ble til en regnefeil på over 100 milliarder kroner. Nye utregninger viste at ett av de nye feltene kan gå 12 milliarder i minus. Milliarder som kunne blitt brukt på en grønn framtid, men som i stedet kastes i havet.

Jeg saksøker staten

Paragraf 112 i grunnloven sier blant annet at «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» og at staten aktivt skal ivareta dette. Ved å åpne for oljefelt i Barentshavet bryter de loven. Og bryr de seg da om fremtiden vår?

De gambler med økonomien. De koker kloden. Så jeg saksøker dem.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.