Samfunnsendringene skjer raskt, og Stortinget har denne gangen lagt tydelige premisser for fagfornyelsen. Gjennom lobbyvirksomhet har Norsk Lektorlag blitt lytta til: Lektorlaget har hele tida vært fanebæreren for at kunnskap rett og slett er bærebjelken i skolen.

Dette gjenspeiles nå i fagfornyelsen: Målet har vært å slanke proppfulle læreplaner så elevene får bedre tid til å lære det viktigste. Da må også kompetansemåla være konkrete og tydelige. Dessuten har Lektorlaget vært klare på at det viktigste som skjer i skolen er undervisningen og for- og etterarbeid. Dette står i klar opposisjon til blant anna Reform-94 som dytta altfor mye ansvar over på den enkelte elev, såkalt ansvar for egen læring. Her ble lærernes og lektorenes kompetanse nedvurdert til fordel for byråkrati og anstaltmakeri.

Skolen er til for elevene, hvordan realisere dette i praksis og gi dem utbytte? Stoltenberg-utvalget viser til en kunnskapsbasert tilnærming som Norsk Lektorlag slutter seg til: Her utredes og anbefales ei nedre karaktergrense på for eksempel 35 grunnskolepoeng for studieforberedende program. Her inkluderes også studieretning idrettsfag, idet fellesfaga er de samme som for studieforberedende. Tilsvarende regler skal gjelde også for yrkesfag, ifølge utvalget.

Dette bør være et realistisk utgangspunkt for at god læring skal skje, og det er vel den viktigste premissen i skolen. Elever uten de nødvendige faglige forutsetningene må få tilbud om et tilpassa studieprogram eller et ekstra forberedelses -år. Hvorfor så viktig?

Kunnskap er i et filosofisk og psykologisk perspektiv kanskje den viktigste premissen for mennesket frigjøring og verdighet. (Renessansefilosofen Ficino: De hominus dignitate.)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.