Statseide Avinor eier de fleste flyplassene i landet. I dag drives 8 av Avinors lufthavner med overskudd og 36 lufthavner drives med underskudd.

Overskuddet fra de lønnsomme lufthavnene brukes blant annet til å finansiere driften på de ulønnsomme lufthavnene som typisk er mindre flyplasser i distriktene.

Taxfree-salg

En ikke uvesentlig del av Avinors inntekter kommer fra taxfree-salget. I 2017 hadde Avinor totalt 10,1 milliarder kroner i samlede inntekter, hvorav taxfree-salget utgjorde 2,7 milliarder kroner av dette.

Taxfree-salget brukes dermed delvis til å finansiere flyplasser i distriktene.

Per i dag organiseres taxfree-salget gjennom anbud, og i dag er det selskapet Travel Retail Norway som har kontrakt på dette ut 2022.

Mulige konsekvenser

Regjeringen har nylig lagt frem en vurdering rundt de mulige konsekvensene ved om Vinmonopolet skulle overta dette salget.

Konklusjonen er relativt klar og man kan lese; «Dersom det velges en ordning hvor Vinmonopolet får enerett til salg av alkoholholdig drikk på lufthavnene, vil dette innebærer en aksept av en betydelig risiko for at dette vil få negative effekter for lufthavnøkonomien.».

SKEPTISKE

Avinor er selv skeptiske til at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget av alkohol. Blant annet grunnet høyere kostnader, prisnivået og hva dette vil ha å si for etterspørselen.

Samtidig er det usikkerhet knyttet til hvordan omsetningen påvirkes av at to aktører driver salget, en for alkohol og en annen for andre taxfree-varer – Vinmonopolet verken kan eller skal selge parfyme og sjokolade. Det er grunn til å tro at kostnadene ved en slik todeling vil øke.

Avinor anslår at den samlede effekten kan bli 600-1.600 millioner kroner i reduserte taxfree-inntekter. Dette er rett nok usikre anslag, men det er store nok tall til at det bør tas alvorlig.

GODT RUTETILBUD

Spesielt alvorlig bør det tas av alle de som mener vi skal ha et godt rutetilbud i distriktene. For det er nettopp distriktsflyplasser, der mange ikke er lønnsomme, som vil stå i fare om Avinors inntekter skulle reduseres med over 10 prosent.

Derfor håper jeg at parti som Ap, og spesielt Sp, vil tenke seg nøye om når de endelig skal ta stilling til om Vinmonopolet bør ta over salget av alkohol på landets flyplasser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.