Søndag 21. oktober arrangerer derfor MiA og Bygdetunets venner slaktedag på Eidsvoll bygdetun slik det er gjort i mange år. Det har fått flere til å reagere, og satt sinnene i kok på Eidsvoll Museum sin facebook-side:

  • «Oppfordrer alle mine venner til å ta avstand fra at slakting brukes som underholdning. Lurer på om Mattilsynet har godkjent dette?!»,
  • «Stopp den groteske griseslaktefesten!»
  • «Dere kan ikke holde på med å slakte dyrene deres som underholdning! Det er barbarisk.»

– Når det gjelder slakting, viser vi hvordan grisen ble slaktet på gårdene rundt omkring før i tiden, sier Grønn Iversen.

- Vi har fått mange henvendelser i forbindelse med at vi skal slakte gris. Vi beskyldes for å bruke slakting som show og underholdning. Det er det ikke. Å vise slakting er folkeopplysning, og det gjøres selvsagt på en godkjent og helt lovlig måte. Vårt mål er å vise hvor maten vi spiser kommer fra.

Hun presiserer at det at det er publikum til stede når slaktingen foregår ikke er det samme som at de bedriver underholdning.

FOLKEOPPLYSNING

Grønn Iversen forteller at kritikere har spurt om de ikke kan endre slaktemetode.

– Men med henvisning til vårt historiske dokumentasjonskrav er dette ikke et aktuelt tema, sier hun.

- Vi gir god opplysning om hva som skal foregå og er tydelige på bruken av begrepet slaktedag, for å sikre at ingen uforvarende skal bli tilskuere til slakting uten selv å ha valgt det. Avlivingen av grisen er ikke hovedpoenget, men viser overgangen fra levende dyr til kjøtt. De som ikke vil se akkurat det kan la være.

Slakteprosessen omfatter også skålding, behandling av blodet og oppdeling av slaktet.

- Slik forklarer vi hva slags mat vi får av grisen. For å få mat, slaktes det blant annet massevis av griser i Norge. I dag foregår det primært industrielt, men tradisjonen er flere hundre år gammel. Det er det vi vil vise, sier Grønn Iversen.

HVOR KOMMER MATEN FRA

Hun peker blant annet på at mange faktisk ikke vet hvor den maten vi spiser egentlig kommer fra.

– Mange unge vet ikke hvor bacon, pølser, ribbe og koteletter kommer fra, sier hun.

- Vi ønsker å øke bevisstheten om dette. I tidligere tider spiste folk mye mindre kjøtt enn i dag, de fleste bare til fest. Nå bruker vi for mye kjøtt i vår del av verden til at det er bærekraftig. Det at folk vet hva slakting innebærer kan kanskje øke bevisstheten rundt eget kjøttforbruk. Kanskje bidrar vi med vår slaktedag til en nyansert debatt, og da er museets samfunnsansvar godt ivaretatt, sier Grønn Iversen.

Hun påpeker at det vil være en dyrlege til stede, og at en profesjonell slakter står for slaktingen.

– Grisen som vi skal slakte har levd et meget godt griseliv på bygdetunet i Eidsvoll hele sommeren, den slipper å bli fraktet, og har antakelig hatt et minst like godt liv som de grisene vi vanligvis spiser, sier Grønn Iversen.

LES OGSÅ: Folk og dyr storkoste seg  på prestegården

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.