Stortinget har vedtatt kommunesammenslåing for å få større kommuner med økt makt og myndighet. Ullensaker Høyre savner at politikerne på Øvre Romerike engasjerer seg.

- Vi er rammet av apati, men vi må enten løfte dette opp på dagsorden for å kunne påvirke prosessen, eller vi kan sitte stille å ta imot det Staten mener er best, sier Lars H. Berge.

LES OGSÅ: Hurdal og Ullensaker er på mer enn god talefot

SAMARBEID PÅ NEDRE

Han ber sine kolleger se til Sørum, Skedsmo og Fet kommuner som er enige om en intensjonsavtale for så raskt som mulig kunne starte reformsamtaler. Når kommunestyrene der vedtar avtalen, samles forhandlingsutvalget.

- De er smarte som tar føringen selv. Det er viktig at kommunene våre setter grensene vi vil ha. Og Ullensaker, som den største kommunen her, må ta lederrollen i den prosessen.

Berge påpeker at når Staten kommer på banen om få år, er det med bred enighet fra Stortinget.

- Og 135 kommuner av 428 er allerede i prosess, selv om Akershus, minus vestregionen, ligger i bakevja. Ved ikke å foreta oss noe serverer vi Staten oppgaven på et sølvfat. Og det er å føre innbyggerne bak lyset, sier Berge.

IKKE BILLIGERE

- Hvorfor bli større, det er jo ikke penger å spare?

- Penger er ikke poenget. Reformen handler om blant annet å bli bedre gjennom større og sterkere fagmiljøer og bedre arealplanlegging, for ikke minst opprettholde dagens levestandard. Vi må ta føringen i å skape én kommune rundt flyplassen, en av landets store arbeidsplasser, og bli en sterk enhet i møte med andre store regioner, etater, stat og fylke. Uten en storkommune vil fylket ta flere beslutninger over hodene våre. Øvre Romerike skal også være en partner til Oslo, noe vi ikke er nå, understreker Berge.

- Vi må ta grepet om utviklingen, ellers gir vi fra oss styringen til andre, sier han.

- Mange lokalpolitikere er steile imot reformen?

- Ja, men jeg har ennå til gode å høre for eksempel en sentral Ap-politiker si nei. Vi må uansett tenke alternativer. Hvordan løse kommende utfordringer? Jeg tror og håper de finner sammen på Nedre Romerike, sier han, og jubler for kontakten mellom Hurdal og Ullensaker.

- Hurdal har tatt et veldig bra initiativ, og jeg støtter ordførerne 100 prosent i å finne en god løsning. Denne kontakten er innertier, og også at de ønsker å inkludere alle de andre kommunene på Øvre. Det er akkurat dette jeg etterlyser og nå kommer det. Men det er viktig at alle som har fått denne invitasjonen faktisk snakker sammen. Det er 50 år siden sist kommunereform. Nå må vi i landets hurtigst voksende region tilpasse oss virkeligheten, slutter Lars Berge.

For reform, men mot tvang

Ullensaker Ap ønsker sammenslåing, men vil ikke høre om tvang.

- At Ullensaker Høyre nå inviterer til reformsamtaler viser at de har sovet i timen. Kommunens tverrpolitiske strategiutvalg har tatt nabopraten med alle kommunene rundt oss om dette, men de har bestemt seg. Bare Hurdal har ønsket videre dialog, og dem møter vi neste fredag, påpeker gruppeleder Janka Holstad i Ullensaker Ap.

FOLKEAVSTEMMING

Hun understreker at partiet ikke sier ja eller nei til sammenslåing.

- Vi ønsker en folkeavstemming for vi er sterkt imot tvang. Våre sentrale føringer sier at dette skal være lokalt forankret. Dessuten, med 1000 nye innbyggere i året har vi jo nesten en liten sammenslåing bare der. Men vi holder døra åpen for alle som vil være med, sier hun.

- Trenger Ullensaker å slå seg sammen med noen?

- Nei, og ikke er det kommet noen slike signaler. Uansett er vi avhengige av at noen vil gifte seg med oss, og så langt har ikke det skjedd. Ullensaker taper ikke penger på å stå alene, mens andre kommuner har svært gode grunner for å slå seg sammen, sier Janka Holstad.

LES OGSÅ: Frp mener ordføreren trenerer kommunereformen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.