– Jeg fikk jobb hos frisør Sveen, og trengte et sted å bo. Han skaffet det også, så jeg giftet meg og flyttet hit i 1968. Ved juletider året etter åpnet jeg egen salong i Storgata 10, og siden har jeg drevet for meg selv, sier Ivar Opsahl.

Den spreke 71-åringen har ingen planer om å kutte jobben helt.

– Men nå driver jeg bare med parykker og tupeer på bestilling. Oppe i salongen er jeg bare når de trenger folk, sier han beskjedent.

BRANN

Da trehuset han hadde salong brant i 1988, trodde Opsahl at det var slutten på karrieren.

– Både dattera mi og den ene sønnen min jobbet som frisører der, så tre familier var avhengige av salongen. Men så fikk vi leie første etasje i et trehus som sto der parkeringsplassen til Storsenteret er nå. Brannen skjedde en lørdag, tirsdagen etter åpnet vi. Det var jo kjempeflaks for oss at lokalet var ledig akkurat da, forteller han.

– Hva skjedde med det huset?

– Det var arbeidsbrakka til Kværner i forbindelse med Storsenteret, de holdt til i kjelleren. Da senteret så skulle bygges måtte vi flytte igjen, men nok en gang hadde vi flaks.

– Hvordan da?

– Siste dag var 1. oktober, og så viste det seg at leiekontrakten til parfymeriet i Meierigården gikk ut samme dag. Så de flyttet ut og vi inn. Siden har vi vært her. Dette er en trivelig jobb, sier han.

AKTIV I IDRETT

Hele tiden mens Opsahl har svingt saksene, og i årene som delvis pensjonert, har han også vært aktiv i idrett.

– Turn, friidrett og håndball. Jeg spilte i Ull/Kisa som ung, og har vært spillende trener for Gjerdrum, Kløfta, Hvam og Fenstad i mange år. Og jeg trente turngruppa i Eidsvold Turn i mange år. Det er fint å holde seg i form, sier han.

– I overkant interessert med andre ord – det betyr vel at OL-interessen er der også?

– Jada, og jeg skal få meg en del. Det er godt å være pensjonist med de sendetidene fra Korea, ler han.

ENDRINGER

Opsahl har sett store endringer i faget og moten.

– Fra kort hår til langt og tilbake igjen. Med eller uten farge og selvsagt parykker og tupeer. På 70-tallet kjøpte mange parykker som en motesak, i dag er det bare de som mister håret som gjør det. Da kommer de hit og jeg tilpasser til hver enkelt. NAV dekker inntil 5.640 kroner til parykk eller annet hodeplagg for de som minster håret i sykdom, sier han.

– Og det er din jobb nå?

– Jeg har drevet med det hele tiden, men særlig etter at sønnen min Espen overtok salongen i 2007. Jeg har et eget rom i kjelleren så kunden blir skjermet. For mange er det sårt å miste håret uansett årsak.

– Lager du parykker også?

– Nei, det blir for dyrt her i Norge. Alt blir lagt utenlands, så justerer jeg dem til kundens hår og hode.

– Både kvinner og menn?

– Ja, der er det ingen forskjell, annet en at damene er i flertall.

– Hvor lenge skal du holde på?

– Så lenge jeg står, går jeg på jobben når det trengs, sier Opsahl.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.