– Brukerne blir utrygge ved at det stadig kommer nye og forskjellige mennesker inn i hjemmet. Det skaper stor usikkerhet for syke og gamle mennesker, mener de to Høyre-kvinnene.

MINDRE TEAM

De to mener at det bør dannes mindre team som dekker små, geografiske områder. I disse temaene vil både hjemmehjelpere og hjemmesykepleiere være samlet.

– Slik det er i dag, er det altfor mange å forholde seg til. Små team kommer lettere og tettere på brukeren, og hjelpebehovet sees mer samlet. Kartlegging kan skje raskere, og det oppstår en nærhet mellom partene. Ensomhet og underernæring er ofte et problem blant eldre og syke som bor hjemme. Faren for dette kan reduseres ved at tjenesten kommer tettere på og er bedre kjent med brukeren, og tjenesten blir mer rettet mot pasientens behov, sier Tone Trøen. Hun er helsepolitisk talskvinne for Høyre på Stortinget, og dette er en av hennes hjertesaker.

Ved å organisere hjemmetjenesten på denne måten, mener de to at brukeren blir mer deltakende og aktive i eget liv.

– Det handler om å tenke nytt og å sette brukeren i sentrum. Dette blir mer og mer viktig fordi flere blir boende lenger hjemme, noe som også er et uttalt ønske fra Eidsvolls politikere. Det skal satses på å styrke hjemmetjenesten i alle ledd. Med mindre team, blir også kontakten med de pårørende tettere, sier Danielsdatter.

FORSØK HAR VIST POSITIV EFFEKT

Trøen forteller at dette er en reform som hun har jobbet hardt for å få gehør for, også på Stortinget.

– En slik reformi omsorgenstjenesten har mange positive sider. Forsøk har vist positiv effekt for alle parter – pårørende, brukeren og de ansatte. I dag er det høy sykmeldingsprosent i hjemmetjenesten, men i mindre team, går antall sykmeldinger ned. Ideen har vi hentet fra Nederland, og noen bydeler i Oslo er i gang, forteller Trøen.

– Vi synes at folk selv skal få bestemme hvem de vil ha hjelp av i eget hjem, og Høyre har tidligere foreslått fritt brukervalg i eldreomsorgen, noe som også innbefatter private aktører, men dette fikk vi ikke gehør for i kommunestyret. Det er vi skuffet over, men vi ser ingen grunn til at Eidsvoll ikke skal kunne organisere den kommunale hjemmetjenesten på en annen måte enn nå. Vi må spørre oss selv om den tjenesten vi leverer, er god nok. Kan tjenesten organiseres på en annen og bedre måte for brukeren? Vi mener ja, og Høyre skal fremme en interpellasjon i et av de første kommunestyrene. Jeg vil at Eidsvoll skal vurdere å prøve ut en ny organiseringsform, sier Danielsdatter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.