De nye strømmålerne har vært i drift en stund flere steder i verden. På nettet er det allerede publisert mye informasjon om dem. Flere har lagt ut blogginnlegg med skepsis. Andre har publisert videoer med liknende innhold på YouTube. Mange hevder blant annet at de er blitt syke etter at de har fått installert de nye strømmålerne. Klæboe sier han har fanget opp det aller meste av denne skepsisen.

– De samme reaksjonene som har vært i utlandet har vi nå i Norge. En del i befolkningen er generelt skeptiske til alt som har med stråling å gjøre, men det skyldes ofte mangel på kunnskap. Mange vet ikke hvor lite stråling som kommer fra disse boksene. De frykter at det er veldig mye, og hadde det vært riktig kan man til en viss grad forstå skepsisen. Derfor ønsker vi å informere om de faktiske forholdene, sier Klæboe.

– Tilsvarer SMS

Han forteller at Statens strålevern allerede har mottatt en rekke henvendelser rundt de nye smartmålerne.

– Strålingen fra de nye strømmålerne i et hus blir tilsvarende som at de i huset sender en tekstmelding noen ganger i timen. Samtidig er det viktig å huske på at mobiltelefonen har du nødvendigvis inntil kroppen hver gang du sender en SMS eller ringer fra den. Strømmåleren står fastmontert i et sikringsskap, og der befinner du deg nødvendigvis sjelden. Avstanden til strømmåleren vil tilnærmet alltid være større enn nærheten til mobiltelefonen, poengterer Klæboe.

– Hva om du bor i en boligblokk med 50 boenheter og dermed potensielt 50 strømmålere innenfor en relativt begrenset avstand?

Elektroingeniøren kontrollerte den nye strømmåleren: Fant ingen feil

– Den er ikke farlig

– Det blir ikke noe verre enn om de som bor i boligblokken sender tekstmeldinger og ringer med mobiltelefonen innimellom. Det er det ingen som bekymrer seg for i det hele tatt, selv om det egentlig stråler mye mer. I de nye strømmålerne er det en svak sender på maksimalt en halv watt, mens det kraftigste en mobil har lov til å sende er to watt. Vi vet hvilke frekvens strømmålerne sender på, og hvor kraftig bølgene svinger. Dermed vet vi hvor lite stråling det dreier seg om fra disse strømmålerne.

– Selv om de strømmålerne er nye, er måten disse sender dataene på eldgammelt. Det kan vi allerede svært mye om, legger han til.

– Hvilke råd vil du gi til dem som fortsatt måtte være skeptiske?

– Felles for disse teknologiene er at strålingen er kortvarig og svak, og ikke helsefarlig. Data fra strømmålere som blir sendt over mobilnettet, skjer oftest via GSM 900. Eksponeringen fra disse senderne er svak, vanligvis tusendeler av grenseverdien., sier Klæboe.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.