• VARMT. Temperaturen i badstua kom opp imellom 80 og 100 grader, før vi gikk ut i snøen og tok en iskald dukkert.

Det er vinter. Gradestokken har krøpet under null grader. Dag Langaard har akkurat ryddet et parti i Gjødingelva – rett ved familieeiendommen i Hurdal – for snø og is. EUB har spurt om å få lage en isbadingsreportasje i de dype skoger.

– Da må du nok være én av dem, var svaret fra Dag Langaard.

Som sagt så gjort. Så fort bilen er parkert blir jeg møtt av to smilende ansikter. Det er Haaken Eric Mathiesen og Dag Langaard. Kameratene og samtalepartnerne. Badstuentusiastene og isbaderne. Bedriftslederen og skogeieren. Sparkgeneralen og gründeren.

– Siden jeg var smågutt hadde jeg alltid et veddemål med min far. Vi skulle bade ute før 1. mai hvert år. For mitt vedkommende er det blitt tidligere og tidligere. Ja, gjerne i januar, februar og mars, og i hvert fall før 1. april. Jeg ser på isbading som en ren naturopplevelse. For meg gir dette et voldsomt kick som åpner alle perspektiver. Det er faktisk mulig å virkelig nyte, sier Haaken Eric Mathiesen.

0 grader i vannet – 80 i badstua

De ble kjent med hverandre på befalsskolen på Heistadmoen i 1976–77. Dag var troppssjefen til Haaken Eric.

– Jeg var befalselev og du var løytnant Langaard, humrer Haaken Eric.

– Men nå er du sjefen min, smiler Dag.

Nå er Langaard nemlig nestleder i styret i Mathiesen Eidsvold Værk ANS. Mathiesen selv er styreleder og majoritetseier.

Etter befalsskolen var det noen år med mindre kontakt. Men så flyttet Dag tilbake til Hurdal.

– Da gjenopptok vi kontakten, og jeg prøvde å være troppssjef, men det lyktes ikke, sier Haaken Eric.

Begge bryter ut i latter der vi sitter i badstua i den fine hytta Dag Langaard har satt opp like ved Gjødingelva. Utenfor har han tent opp bålet og begynt å koke kaffe. Det er rundt null grader i vannet – og snart 80 grader i badstua. Den første kalde dukkerten nærmer seg, men først må vi få kroppsvarmen opp på et passende nivå. På julaften fortalte Haaken Eric Mathiesen rett fra hjertet om livet sitt gjennom en reportasje i EUB.

– Jeg liker meg mye bedre i himmelen enn i helvetet. Jeg var dypt nede i gjørma. Bare nesetippen stakk opp, sa han om sine år med rusmisbruk. Nå har han snart vært tørrlagt, nykter og ikke aktiv rusmisbruker i 14 år. Det betyr ikke at han har sluttet å utfordre kroppen sin.

– Isbading er noe folk flest kvier seg for, men du får en euforisk rus av det. Dette er den eneste måten jeg ruser meg på i dag, og jeg synes det er deilig å oppsøke litt uvante situasjoner og gå inn i det ukjente. Det er et viktig aspekt i livet. Jeg er en spenningssøker, og slike opplevelser beriker livet. Det er en form for selvmeditasjon, og er et miniatyrbilde på hva et menneske kan få til og ha muligheten til å gjøre, sier Haaken Eric.

– Det viktigste her i livet er å ha det godt med seg selv. Uten å ha det kommer du ingen steder. Men har du det, kan du komme dit du vil, sier han videre.

Testet ut hvor han var fysisk

Kameraten Dag Langaard nikker bekreftende. Han er enig.

– De fleste mennesker vil bli enere i eget liv. Selv har jeg gått Birkebeinerrennet 20 ganger. Ti ganger har jeg vært fem-ti minutter bak merkekravet. Nei, men Dag, da. Så uheldig du var, har mange sagt til meg. Men jeg var aldri uheldig. Jeg brukte Birken til å sjekke ut hvor jeg var fysisk. Jeg hadde det jo like godt med meg selv – uavhengig av tidene jeg gikk på. For meg var opplevelsen viktig. Samtidig hadde det vært et viktig treningsmål. Jeg klarte å komme meg ut og trene på de dagene jeg egentlig ikke hadde lyst. Det var motivasjon nok i seg selv, sier Langaard. Men på de 20 gjennomføringene har han tatt merket én gang. Med god hjelp av den nå avdøde norske trenerlegenden Inge Bråten.

– Jeg ville han skulle coache meg. Han klarte å løfte meg akkurat det lille ekstra som skulle til. Jeg tok merket med tre minutters margin. Det viser også hvor mye som sitter i topplokket i forhold til fysiske prestasjoner, sier Dag.

Det begynner å bli varmt i badstua i skogen. Dag sitter fortsatt på den øverste benken. Nær taket der det er aller varmest. Haaken Eric og jeg har satt oss nederst.

– Nå går vi ut og dupper oss, sier Haaken Eric. Jeg kunne ikke vært mer enig. Han snurrer et lite håndkle rundt livet og setter kursen ned mot elva. Det er friskt. Overraskende forfriskende. Det tar ikke mange sekundene før vi begge er nede i i det iskalde vannet. Dag kommer like bak. Etter et minutt eller to setter vi kursen tilbake mot badstua.

– Dette var første dukkerten. Vi må ha to runder nede i vannet før vi gir oss.
Tilbake i badstua prater de to om Petter Northug jr., kjennetegnene på toppidrettsutøvere, hva som skiller de beste fra nummer fem og seks – og badstu og isbading.

Brukes profesjonelt og med venner

– En slik ettermiddag gjør at du tømmer hodet og åpner alle perspektiver. Det er en form for mantra i meditasjonen. Det kommer automatisk løsninger på en masse ting. Alt faller på mange måter på plass i et slikt perspektiv, sier Mathiesen. Langaard driver selskapet Norsk Ledertrening AS, der langrennslegenden Thomas Alsgaard er én av samarbeidspartnerne. Selv har han sett på nært hold – med venner, forretningsforbindelser, bedrifter og andre – hvordan opplevelsene med badstu og påfølgende isbad kan gi uante gevinster.

– Det ligger mye velvære bare i det å være her. Et slikt miljø for en samtalearena gjør automatisk at samtalen blir annerledes. Her kan vi gå en tur i skogen, sitte i badstua, ta en forfriskende dukkert og sitte ved bålet. Her kan du få rene opplevelser i livet, uten at det strømmer på med en masse forstyrrende inntrykk. Tempoet går automatisk ned. Stresset forsvinner. Og du går inn i helga på en helt annen måte. Du må våge å ikke gjøre noen ting. Men det må du være ganske modig for å få til, med tanke på det tempoet vi har i kroppen ellers, sier Langaard.

Stjerner i øynene på svensk bank

Han trekker en parallell til Swedbank – en av forretningsforbindelsene. De har sendt en hel gjeng til badstua, elva, skogen og Dag Langaard ved flere anledninger. Det skjer neppe uten grunn.

– De var her én gang, og fikk virkelig en aha-opplevelse. Flere ganger har de fortalt at det gir langt bedre resultater for det de skal skape og få til i et svensk konferanserom i månedene etterpå. Det blir noe helt annet. Opplevelsene her gir noe helt nytt, sier han. Så kommer de inn på Thomas Alsgaard og Petter Northug jr. To vinnere.

– De aller beste er utrolig flinke til å restituere. De er også unike på å beskytte seg mot ytre inntrykk, sier Langaard.

– Se på Northug jr. under innspurten på femmila under VM i Falun. 50 prosent er ren viljestyrke. Han vil vinne, og han vil det mest. Så sprinter han forbi 35 stykker. Det skulle ikke være mulig, men plutselig går han først over mål. Han greide å produsere endorfiner slik at kroppen klarte å ta ut det lille ekstra, sier Mathiesen.

– Men alle blir ikke verdensmestere?

– Nei, men vi kan oppsøke arenaer som dette her i skogen for å få et bedre liv. Du starter helga på en helt annen måte.

– Ja, du er egentlig klar for en ny uke, smiler jeg.

– Helt riktig, svarer de to i kor. Sekvensen er over. Men minnene sitter igjen. Det vil de gjøre i lang tid framover.Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.