• PÅ JOBB: Her sitter ei bie på en rapsblomst. Foto: Eli Åsen
  • GODT: Olaug Lyssand Holter lager mye godt med honning, blant annet honningglaserte valnøtter som hun selger fra firmaet Olaugs Vev og Fristelser.

– Det begynte som en spøk. Jeg driver med ganske mye forskjellig fra før og trenger egentlig ikke flere hobbyer, men tenkte det kunne være artig å prøve noe nytt. Da Olaug foreslo dette tok jeg henne på ordet og meldte meg som medlem hos Ullensaker birøkterlag og ble med på kurs. Da visste jeg ikke hvordan en bikube så ut inni, sier Ole Amund.

Han forteller at han ikke har angret på at han tok dette kurset.

SPENNENDE

– Birøkt er både spennende, interessant og lærerikt. Man lærer noe nytt hele tida. Et bisamfunn er veldig fascinerende, sier Ole Amund.

Fra før har de både høner, hund og katt, og hytte og hus som skal holdes i orden. Ole Amund driver også med lafting.

Foreløpig har han to bikuber i full drift, og den tredje er under oppbygging. Han røper planer om å utvide med to-tre kuber til etter hvert.

– Dette er min tredje sesong med bier. Det første året ble det opp mot 50 kilo honning i hver kube. I fjor ble det det bare 25–30 kilo. I år ser det ut til å bli bra, sier han.

Biene i kubene er av typen krainer.

– De er snille og fine å jobbe med. Det er ikke ofte jeg må bruke røyk for å roe dem ned, sier Ole Amund.

TIL MAT

Ole Amunds kone Olaug Lyssand Holter driver eget firma, Olaugs Vev og Fristelser, og hun bruker egenprodusert honning i flere av produktene hun leverer.

– Jeg bruker honning i for eksempel brød, og selvsagt i honningkake. Jeg lager også honningglaserte valnøtter, forteller Olaug.

Hun kan ikke selv delta aktivt med biene.

– Jeg er allergisk mot bistikk, så jeg må være forsiktig. Imidlertid er det sort sett jeg som tar meg av slynginga. Det skal vi gjøre litt ut i august, sier Olaug.

Hun er selv oppvokst med birøkt, og vet hva det vil si å sveive slynga.

– Vi har derfor kjøpt elektrisk drevet slynge, sier hun.

Ole Amund ser ikke på økonomien som den viktigste for å drive med bier.

– Det har vært underskudd så langt. Vi har få kuber, og har kjøpt inn en del utsyr, for eksempel slynge. Det er greit å ha dette selv, sier han.

LES OGSÅ: Rasmus (5) ble fascinert av livet i bikuben

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.