• Godt humør: Kronprins Haakon hadde mange interessante spørsmål underveis. Til høyre står forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Det blåser friskt og regner lett i det én av deltakerne på opptak og seleksjon i Hæren hiver seg ut i isvannet i Aurtjern på Sessvollmoen. Kronprins Haakon, selv admiral og general, følger spent med. Oppe på isoverflaten gjør to lagkamerater en viktig jobb. De sørger for å få mannen i isødet i sikkerhet.

– Hva husker kronprinsen best fra sin egen tid i Forsvaret?

– Det var en veldig variert og fin tid, med mange spennende utfordringer. Jeg husker godt hvordan vi ble testet fysisk og psykisk med lite søvn og mat, og ganske heftige utfordringer. Det er noe av det jeg husker aller best.

– Og så husker jeg den gode lagfølelsen spesielt godt. Det er kanskje den jeg husker best fra Forsvaret. Den var viktig når man hadde vært gjennom tøffe tak. Du blir godt kjent med de andre, sier kronprins Haakon i et intervju med EUB.

To ukers opptak

Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) gjennomfører to ukers opptak og seleksjon for å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kvinner og menn til lederutdanning i Forsvaret. Opptaket pågår fram til 19. januar, og elever til grunnleggende befalskurs i Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren kjemper om å komme gjennom nåløyet. Kronprinsen fulgte nøye med i sitt tre timer lange besøk. Det samme gjorde forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen.

– Hvordan har kronprinsen hatt det her på Sessvollmoen i dag?

– Det har vært svært interessant å se hvordan Forsvaret driver med opptak. Det er gjenkjennelig fra jeg selv var med på det. Det er opplagt også lurt å samle alle våpengreinene her på Sessvollmoen i et felles kompetansesenter, sier kronprins Haakon, som selv var en del av Sjøforsvaret.

Vil stige i gradene

– Hvordan tror du det var å få besøk av kronprinsen her i dag?

– Det er svært viktig. Kronprinsen er umåtelig interessert. Han stiller mange spørsmål, er kunnskapsrik og har en rik fortid selv som marineoffiser, sier forsvarssjefen. Jessheim-bosatte Morten Andersen er blant dem som er i ferd med å fullføre opptaket. Han har jobbet i Forsvaret i ni år, og jobber til daglig innenfor kjemiske, biologiske, radioaktive og nukleære stridsmidler.

– Målet mitt er å stige litt i gradene i laget. Derfor har disse dagene vært spennende. Vi er blitt testet skikkelig, sier Andersen.

Fakta om lederopptaket

  • Pågår på Sessvollmoen fra 6. til 19. januar.
  • Deltakerne blir selektert til grunnleggende befalskurs i Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren.
  • Kronprins Haakon og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen besøkte opptaket mandag.
  • Seleksjonen arrangeres for å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kvinner og menn til lederutdanning i Forsvaret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.