• VIKTIG. Ola H. Fjeldheim mener det må fortettes og bygges, men er opptatt av at det også legges til rette for aktivitet.

Områdereguleringen av stasjonsområdet og rådhusplassen på Jessheim er i full gang. Ullensaker kommune har mottatt en rekke innspill – deriblant fra Ola H. Fjeldheim. Han har jobbet som kulturminnekonsulent i Ullensaker kommune. Nå er han generalsekretær i Fortidsminneforeningen, bor på Algarheim og har et hjerte som banker for Jessheim. Området det her er snakk om omfatter kommunens rådhus, kulturhuset, jernbanestasjonen og kollektivknutepunktet.

– Legg til rette for folk

– I tillegg er dette reguleringen som skal definere de viktigste fellesområdene for dem som skal bruke Jessheim til hverdag, fritid og høytid. Her gikk rosetoget i juli i 2011, her går skoletog og borgertog hver 17. mai, her holdes talene. Området er i tillegg den muligheten vi har til å binde sammen fellesområder og grønne områder i sentrum. Det skal fortettes og bygges, men god byplanlegging fordrer også at man legger til rette for folk, sier Fjeldheim. Han legger til at konkurransen mellom byene på Østlandet blir hard i årene framover.

– Om Jessheim skal fortsette å være et attraktivt sted må byen skille seg ut. Skal vi vinne denne konkurransen må vi nå ta valg som gir god kvalitet, sier han.

Her er hans råd for å sikre en by med høy kvalitet som kan vinne konkurransen:

Bussterminalen flyttes vekk fra dagens plassering.

– I dag er trafikken uoversiktlig, avviklingen for både buss, biler, syklister og fotgjengere er uhensiktsmessig og til tider farlig. Terminalen bør legges på bakkeplan under et bygg på SAA2 og SAA3, tilsvarende det man har i Bergen, Oslo, Stavanger og i andre byer, sier han.

Dagens bussterminal og taxiholdeplass (SAA1) settes av til grøntareal/friareal.

– Jessheim sentrum har i dag kun enkeltstående mindre grøntområder, med Herredshusetparken, Stasjonsparken, den kommende Sagaparken og områdene rundt Rådhuset og mot Jessheim kirke. Dette er viktige områder, men som enkeltstående elementer blir de for isolerte. Området med dagens terminal ligger imidlertid slik til at det visuelt sett kan binde sammen de mindre parkområdene til et sammenhengende belte, hvor også Rådhusplassen vil inngå, sier Fjeldheim.

Opprett aktivitetsparker.

– Både i Drammen og på Hamar – begge på sine vis forbilder i stedsutviklingen i Norge – er det opprettet aktivitetsparker. En helhetlig park ved stasjonen vil ha en tilsvarende plassering, men også et tilsvarende potensial. Denne parken bør ha en blanding av underlag – ikke bare gress – kombinert med aktivitetsapparater, sitteplasser og lekeområder, poengterer Fjeldheim.

Det åpne rommet.

Moderne byer skal bebygges tett. Dette er et innarbeidet prinsipp som har mange klare fordeler. Imidlertid er det også slik at alle gode byer har noe luft midt i selve sentrum. Dette forsterker sentrumsfølelsen og attraktiviteten til stedet. Det er viktig å beholde åpenhet og luft rundt de viktigste delene av sentrum.

Historie og identitet.

– Stasjonen er ett av to signalbygg på Jessheim. Det er klart det viktigste. Stasjonen er selve begrunnelsen for tettstedet. Stasjonsbygningen vil tåle et bygg med noe høyde på nordsiden, men ikke høye bygg på alle sider. Den vil da bli bortgjemt og meningsløs, stasjonsområdet vil bokstavelig talt falle i skyggen. Stasjonen er det eneste fredete bygget i Jessheim sentrum. Et bygg på SAA1 vil være vesentlig skjemmende for dette kulturminnet, og i konflikt med hensikten bak fredningen.

– Dagens siktlinje mellom Herredshuset og stasjonen er en særlig viktig kvalitet som ikke må ødelegges, avsluttet Fjeldheim.

– Høringsfristen for områdereguleringsplanen for dette området gikk ut i begynnelsen av februar, men Statens vegvesen og Akershus fylkeskommune har innsigelser, sier Atle Sander, konstituert avdelingsleder og arealplanlegger på reguleringsplanavdelingen i Ullensaker kommune.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.