• STORT OMRÅDE. Etter ulvens herjinger, ligger det døde sauer i et stort område i Skrukkelia.( foto: Statens naturoppsyn)

Det var tirsdag morgen at ulvens sauemassakre ble oppdaget i et område mellom Skrukkliesjøen og Gran, men godt innpå Hurdal-siden. Fylkesmennene i Oslo og Akershus og Oppland ga umiddelbart skadefellingstillatelse fram til fredag formiddag.

Jakten startet med én gang, men den har så langt ikke gitt resultater. En jeger EUB sier til EUB at det er meget vanskelig å jakte ulv på barmark.

SAU TATT VED ØYANGEN

Det ble torsdag rapportert at det nå er ulvedrept en sau ved innsjøen Øyangen på Hadelandssida. Der er det også funnet spor etter ulven, som man antar er den samme som har herjet i Skrukkelia.

En mann har tipset EUB om at det mellom Lygna og Skrukkelisjøen krysset en ulv 20 meter foran bilen hans om kvelden 11. mai.

– Jeg gikk ut av bilen, og ulven sto bare ti meter unna meg på nedsiden av vegen. Den var rolig og avslappet og det virket som om det var en ganske ung ulv, forteller mannen.

SETT FLERE SKADEDE SAUER

Klokkerengen ble raskt kalt ut til skogsområdet for å være med på letingen etter døde sauer og for å avlive skadde dyr ved å skyte dem.

– Vi drev på til langt på natt til onsdag oppi Skrukkelia. Ved midnatt hadde vi funnet 32 drepte sauer, og det letes fortsatt etter skadene.  Det er også sett mange blodige og skadde dyr som vi ikke fikk tak i. I tillegg kan det være flere som vi kanskje ikke finner før de dør etter store lidelser over lang tid. Det har vært et helvete, sier den erfarne skogs- og rovviltmannen.

TROR ULVEN LEKER SEG – OG AT HAN IKKE GIR SEG NÅ

– Hvorfor dreper ulven mange flere dyr enn han spiser opp?

– Det store spørsmålet er akkurat det. Jeg tror han synes det er moro å leke med de små lammene, akkurat som kattens lek med musa. Og han gir seg ikke nå. Vi går bare og venter på et nytt angrep. Vi må drive på å lete etter ham helt til han blir borte av seg selv eller skutt, sier Klokkerengen.

SETT ULV I OMRÅDET TIDLIGERE I ÅR

Det er sett ulv i området tidligere i år, og også Lygna-distriktet like før beiteslipp.

– Vi er usikre på om det dreier seg om flere ulver, men det er bare én som har herjet i saueflokken i Skrukkelia. Det som er så vanskelig, er å vite hvor han befinner seg nå. Vi kan være ute i skogen og lete, og den kan være like i nærheten, men den kan også ha løpt langt av gårde, sier han.

FLERE TUSEN SAU I OMRÅDET

Klokkerengen sier at det er sluppet flere tusen sauer i dette beiteområder.

– Nå kontrollerer saueeierne hele området. Også i Eidsvoll, Gran, Toten og deler av Nannestad og resten av Hurdal, er det folk ute, forteller han.

Han kjenner hurdølingen som eier de drepte sauene, men forteller at denne ikke ønsker å stå fram i media.

– Han har det tøft nå. Det er en traumatisk opplevelse for ham, sier han.

– Hva med deg selv?

– Jeg har vært med på mange slike hendelser og er vant til mye. For meg har det blitt en jobb, svarer den erfarne rovviltkonsulenten.

Les også: Så en ulv som krysset Skrukkelivegen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.