• SPRUTER UT. Rein matjord, som er blandet med kvernet hageavfall, spruter ut på ØRAS.
  • FORNØYDE. Trym Denvik, Arve Ødegården og Kirsten E. Lundem fra Øras er godt fornøyde med at matavfall har blitt til rein jord som de kan selge videre til bruk i hagen.

Det du leverte som matavfall i grønne poser, kan du nå kjøpe igjen som god matjord. Mellom mat og jord ligger det en omfattende prosess.

KJØRES TIL NES

I fjor leverte innbyggerne i Eidsvoll, Hurdal, Ullensaker og Nannestad 3000 tonn matavfall.

– På ØRAS blir de grønne matavfallsposene sortert ut og lastet opp i containere som kjøres til Romerike biogassanlegg i Nes, sier Ødegården.

– Der blir de tømt ned i gassanleggets bunker, kvernet opp og de grønne posene blir skilt ut. De går til gjenvinning. Også Oslo og Nes kjører matavfallet til Nes, forteller Trym Denvik, daglig leder i ØRAS.

Nå er matavfallet ditt på veg til å bli jord, men det er fortsatt en innviklet affære som gjenstår.

METANGASS

– I prosessen blir metangassen dratt ut. Massen blir varmet opp til over 130 grader slik at den blir fri for bakterier. Under prosessen blir det igjen rester – enten flytende eller fast. Den flytende benytter bønder til erstatning for kunstgjødsel, mens den faste bioresten kommer tilbake til oss på Øras. Den inngår i vår jordproduksjon og blir blandet med oppkvernet hageavfall. Slik får vi en torvfri, økologisk kompostjord, forteller Denvik.

PASSER BEST SOM DYRKINGSJORD

På grunn av den harde konsistensen, passer matjorda fra Øras best til plen og som dyrkingsjord på større areal.

– Den passer ikke så godt som blomsterjord og i potter, men vi ser på muligheten av å lage produkter som også egner seg til slik bruk, sier Denvik.

Flere har klaget over at matjorda fra Øras inneholder rester av de grønne plastposene, men ifølge Denvik er dette problemet nå en saga blott.

– Prosessen i Nes sørger for at biorestene blir fri for grønne poser og andre fremmedlegemer, sier han.

3000 TONN MATAVFALL

I fjor leverte vi forbrukere 3000 tonn matavfall til Øras. Avfallsanlegget produserte 3000 tonn jord, mens det ble solgt 2500.

– Nå produserer vi for fullt, og folk har allerede vært her og kjøpt inn til våronna. Det er ikke bare vanlige folk som kommer hit. Vi har kunder som NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og store anleggsgartnere. Vi bruker ikke torv i jorda, noe mange setter pris på, sier Kirsten E. Lundem, kommunikasjonsrådgiver hos ØRAS.

LES OGSÅ: ØRAS-jord med Norges første økogodkjenning

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.